Första saken på burk

Nu är det premiär på Systembolaget för sake på burk. Det är Small Sake som blir först ut, en burk på 16,3 centiliter för 44 kronor. Saken är en Junmai 15 volymprocent. Junmai betyder rent ris på japanska.

Saken är producerad i Nara i Kansairegionen i Japan. Företaget bakom saken med samma namn och som nu lyckats etablera sig på flera marknader i väst, rekommenderar, möjligen lite överraskande, en öl till saken.

Importör är Åke Nordgren och företaget Akebono. Åke Nordgren är sakeprofil med internationellt renommé och har specialiserat sig på japansk dryck och mat. En resa till Japan i början på 1990-talet fick honom att tänka stort. Den Japanska kulturen och livsstilen imponerade och idén att starta ett företag som på ett lättförklarligt och intressant sätt kunde föra fram det japanska budskapet om mat och dryck föddes.

Med över 4 000 sake provade räknas Åke Nordgren som en av Europas ledande inom området. Han sitter också som domare i de internationella dryckes- organisationerna IWSC & IWC i London.

Small Sake (nr 79099) hittar du på Systembolaget.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.