Pors krydda i lyxsnaps

pors Nu lanseras en helt ny serie med lyxsnapsar under namnet Svenska Smaker. Med Svenska Smaker värnar Symposion den svenska snapskulturen genom att lyfta fram odlingslandskapets, skogarnas, ängarnas, sjöarnas och kusternas smaker.

Först ut i systembolagshyllan är en sedan länge efterlängtad klassiker: Pors. Med Pors återupprättar Symposion en av våra mest omtyckta svenska smaker.

Pors är en liten oansenlig buske som växer kring sjöar, kärr och kuster i nästan hela Sverige. Troligen smaksatte redan vikingarna sitt mjöd med pors. Under Hansatiden blev porsen ett allvarligt hot mot kontinentens humle. För att främja sin humleexport spred Hansan ut osanna rykten att porsen skulle vara giftig.

Som brännvinskrydda tillhör pors det svenska dryckesarvet. Pors har, enligt Symposion, en rik smakbild och en anmärkningsvärd förmåga att förhöja upplevelsen av sill, kräftor och klassiska smörgåsbordsrätter. Men den kan också fungera som smakförstärkare till moderna rätter som asiatisk mat, söta desserter, ostar och choklad. En flaska Pors kostar 219 kronor på Systembolaget.

Etiketter

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.