Oktoberfesten har blivit internationell

Den 12 oktober 1810 gifte sig Therese Charlotte Louise av Sachsen-Hildburghausen med kronprins Ludvig av Bayern. Några dagar senare, den 17 oktober, firade man giftermålet med en offentlig hästkapplöpning på en 42 hektar stor äng utanför en av stadens portar. Platsen ifråga döptes snabbt till Theresienwiese som i folkmun blev die Wiesn, vilket också är vad hela oktoberfesten kallas än idag.

På ängen utanför München blev hästevenemanget snabbt en tradition och 1819 övertog staden ansvaret och beslöt att festligheterna skulle bli årligt återkommande.

Så småningom utökades attraktionerna med kägel- och dansbanor och andra begivenheter – men öl fick man inte dricka. Nej, det dröjde ända fram till 1880 innan myndigheterna tillät ölutskänkning under festdagarna. Sedan dröjde det dock inte länge innan de till ölhallar förvandlade tälten som stadens bryggerier lät uppföra blev de huvudsakliga dragplåstren.

Idag är de helt dominerande och även om festen uppvisar en mängd andra nöjesattraktioner så är det ölet som blivit det allra viktigaste inslaget.

Numera är oktoberfest en internationell angelägenhet och den allra största lär vara en som hålls i Kitchener-Waterloo i Ontario i Kanada. Det är egentligen två städer men ligger intill varandra och kallas ibland The Twin Cities. Kitchener har drygt 219 000 invånare och Waterloo 98 000 och en stor del av dem har tysk bakgrund, och Kitchener hette fram till 1916 också Berlin. 1969 arrangerades den första nio dagar långa Oktoberfesten som numera drar cirka en miljon besökare.
Blumenau2013Poster

I Brasiliens region Santa Catarina finns en stad vid namn Blumenau, vilket ju låter väldigt tyskt – och är det från början också. Staden grundades 1850 av en Dr. Hermann Bruno Otto Blumenau tillsammans med sjutton andra tyska immigranter. Idag har den drygt 300 000 invånare. Oktoberfest hölls det första gången 1984 för att återhämta ekonomien och höja invånarnas kampanda efter en översvämningskatastrof. Den blev en succé direkt och idag drar den omkring 700 000 besökare.

En dryg halv miljon törstiga festdeltagare drar sig istället till Cincinnati i Ohio i USA – där kallas festen ”Oktoberfest-Zinzinatti” och arrangerades första gången 1976. Fast ska det bli riktigt bayerskt ska man åka till byn Helen i Georgia för den ser precis ut som en bayersk småstad. Och liten är den – cirka 500 invånare, men de mångdubblas under oktoberfesten förstås.

Oktoberfest i Cincinnati.
Oktoberfest i Cincinnati.

2011 var det dags för Stockholm, då hölls den första Oktoberfesten och i årets upplaga kunde man hyra Lederhosen eller Dirndl för att bli ”riktigt” bayersk. Jo, just det – kunde, för märkligt nog arrangeras den i slutet av augusti medan man i Uppsala firade den tredje till femte september.

Den riktiga, ursprungliga festen, den i München, inleds emellertid den 21 september och avslutas söndagen den 6 oktober.

Etiketter

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör