Förlorad blend tillbaka

AA-Lost-BlendDen hyllade blendföretaget Compass Box gjorde sin första blend 2001 som döptes till Eleuthera. Så här berättar The Master Blender själv, John Glaser:

– Det var ett elegant giftermål mellan uppskattningsvis 80 procent orökt Highland och 20 procent rökig Islay. Men, efter tre år, så kunde vi plötsligt inte få tag i en av blendens nyckelwhiskies, så dessvärre var vi tvungna att lägga ner Eleuthera 2004.  Sedan dess har jag letat efter whiskies som skulle göra det möjligt att återskapa den, åtminstone tillfälligt, men helt utan framgång. Tills nu

Glaser har hela tiden haft ett namn klart för sig: The Lost Blend, efter en novell med samma namn av O.Henry, en pseudonym för författaren William Sydney Porter (1862-1910).

Den finns att läsa i sin helhet på http://en.wikisource.org/wiki/The_Lost_Blend. Den handlar om två män på en bar i New York som just försöker återskapa en blend av olika spritsorter.

Till Glasers blend har det gjorts tre olika etiketter med samma tema: förlorade saker, som gamla grammofoner, skrivmaskiner och, förstås, dronten.

Whisky från tre olika destillerier har använts: Clynelish, Allt-A-Bhainne och Caol Ila. Den buteljerades vid 46 % och upplagan ligger på 12 018 flaskor.

Symposion har nyligen lyckats förskansa sig 36 flaskor som fått priset 1 265 kronor och numret 85505.

 

 

 

Etiketter

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör