Sommarens whisky- och öltips

IMG_0106SVEmma Andersson

OPnavigator b and b_1Old Pulteney Navigator

(nr 89825, 599 kr)
En annorlunda Old Pulteney. Det här är en whisky som tidigare enbart fanns på flygplatsernas travel retail men som nu dykt upp i Sverige. Ung, livlig whisky som har en aning återhållsam doft. I smaken finner man gröna äpplen, mogenmandarin, exotisk touch och ett sting från faten. Fräsch finish, vitpeppar, newmake och lite kokosflingor. Det är en NAS whisky som är välgjord och ärlig. Bra och underhållande sommarwhisky.

Rebelyell_IMG_0358Rebel Yell

(nr. 85957, 40%, 399 kr)
Ingen urtypisk bourbon. Helt i min linje. Det här är min favoritwhiskey från Amerika inför sommaren. I doftenär det lite läder, citrus och vanilj som kommer igen i smaken där eken i sig träder fram tydligare. Aning grön i stil men lättsam med bra balanserad sötma. Som Billy Idol skränade i just låten Rebel Yell under 80-talet: ”she want more more more”.

DAVID portratt 2

David Mortimer Hawkins

tullamore-d-e-w-14-year-old-single-malt-whiskyTullamore Dew Single Malt 14yo

(Master of Malt: 578.14 kr)
När Brian Kinsman tog över master-blendingrollen på Tullamore Dew kunde man ana att storverk var på gång. Under hans näsa har Skottlandsstorheterna Glenfiddich och Balvenie blommat upp, och här är beviset. En irländsk single malt som andas självförtroende, fylld av maltiga svartvinbärsdrag och exotisk frukt. En fantastisk sommarwhiskey.

 

Nils Oscar Alkoholfri AleNils Oscar Alkoholfri Ale

(nr. 1909, 15:90 kr)
Trenden med god alkoholfri öl fortsätter, och Nyköpings stoltheter Nils Oscar visar var skåpet kan stå. I likhet med Mikkellers Drinkin’ In The Sun är det här en smakrik öl med stor karaktär som gör att du aldrig saknar alkoholstyrkan. Nu kan du njuta varje dag vid grillen utan dåligt samvete.

Bernt Danielsson

Bernt Danielsson

SevenStarsPhecda2015Seven Stars No. 4 Megrez

(nr 40439, 50 cl, 795 kr)

Basen i Hvens whisky Megrez är 5 % chokladmalt, 4 % rökmalt och 55 % pilsnermalt. Under den första lagringstiden har fat av Quercus Muehlenbergii bidragit med vaniljtoner, franska Q. Petraea-fat har gett lakrits och pepprighet och de Q. Robur-faten, som tidigare lagrat Pedro Ximénez, har gett jordtoner. Den har en värmande, men ändock svalkande fyllighet – som ett stilla sommarregn.

Gaffel Kolsch 33Gaffel Kölsch

(nr 1320, 33 cl, 16,90 kr)
Trots att öltypen kölsch har en särställning bland de tyska ölen har det hittills inte funnits någon på Systembolaget. Men nu har en dykt upp i fasta sortimentet. Den påminner om en lager men har en djupare och lätt syrlig men läskande smak. I Köln, enda stället den får göras på, serveras den alltid vid cirka 15 grader i smala, raka glas som bara rymmer 0,2 liter.

Micke

Mikael Göransson

http://blogg.scandinasia.se/

chivas-royal-salute-21yo-blended-scotch-whisky-700ml-sapphire-bag__93819.1451933826.1280.1280Chivas Regal Royal Salute 21yo

(nr 86133, 1 300 kr)
Whisky är inte bara singel malts, och flaggskeppsblenden Royal Salute 21yo är ett praktexempel på detta. Doften är intensiv, sherrytoner, apelsin och äppelmos, subtil rökighet. Smaken är lika komplex som djup. Smörig nötighet, len, lätt kryddighet, inslag av örter och honung. Underbar smuttarwhisky att ha i gömmorna.

a36f3258d27cef93-ballast_pointBallast Point Sculpin Grapefruit

(nr 884118, 36,90 kr)
Sculpin Grapefruit är en rikligt bra frukt-IPA. Doften är en angenäm grapefruktsexplosion, smaken är välbalanserad med tydliga inslag av fräsch grapefrukt, tall och mängder av tropisk frukt. En knäckig maltbas balanserar effektivt upp den tropiska frukten. Ett måsteköp!

 

 

frida_birkehedeSV

Frida Birkehede

www.anglarnasandel.se

auchentoshan valinchAuchentoshan Valinch

(nr 85441, 541 kr)
För mig är detta en riktigt trevlig, ickerökig sommarwhisky – som dessutom sitter som en smäck efter en timmes gräsklippning! Här trängs somriga smaker av citron, färska bär, vaniljsås, maräng, mandel och ängsblommor med kaxig fatstyrka och ungdomlighet som gör att den ändå inte blir för snäll. Lite som sommardesserten pavlova, fast i whiskyform!

Benromach Hermitage

Benromach-Hermitage(nr 11284, 765 kr)
Om du är sugen på något lite rökigt i glaset men inte vill tumma på sommarkänslan kan jag varmt rekommendera denna whisky. Först lagrad på bourbonfat och sedan slutlagrad på franska rödvinsfat, blir det en fyllig smakupplevelse med örter, apelsin, kryddor, choklad, mörka bär och en medelstor rökighet som balanserar övriga smaker på ett fint sätt.

IMG_4334SV

David Tjeder

wolfburn_pack_530http://tjederswhisky.se

Wolfburn hand crafted

(Endast på Viking Line. 399 kr för Viking Club-medlemmar.)
Detta är Wolfburns Distillerys första släpp, bara tre år gammal. Jag älskar den här unga, tydligt omogna stilen. En försiktig whisky med toner av rabarber, sommarblomster, päron och en liten aningens rök.

Strathmill 2000, Gordon & MacPhail Connoisseur’s Choice

strathmill_2000_2014_gordon_and_macphail_connoisseurs_choice(nr 20218, 910kr)
Det okända Strathmill gör riktigt ljuvlig och fin whisky. En skirt blommig historia, med inslag av honung, vanilj och en liten touch av jordgubbar. Whiskyns motsvarighet till champagne: det blir inte somrigare än såhär. Den lanseras 8 juli, 120 flaskor kommer till Sverige.

Samuel-Karlsson-(foto-Sophie-Ekstrom)SV

Samuel Karlsson

http://samuelwhisky.blogspot.se/

RRuderts-Punsch-(foto-Tevsjo-Destilleri)uderts Punsch Tevsjö Destilleri

(nr 87085, 263 kr)
Mjuk och rund doft med tydliga inslag av citrus och andra frukter såsom röda äpplen. Toner av marsipan, även något som påminner om granskott. I smaken är den inledningsvis mycket söt men övergår snabbt i en käftsmäll av kraftig arrak. Därefter skog, stensöta och avslutas med fina toner av äggtoddy

Connemara Original

43015_connemara_peated_fl_gh(nr 86521, 399 kr)
Doften uppvisar en perfekt balans av mjuk torvrök, grön mossa, vanilj och toner av exotiska frukter (persikogodis och drag av passionsfrukt). Utöver den mjuka torven och de ”gröna” tonerna återkommer i smaken de exotiska frukterna, tillsammans med de för Connemara så distinkta smakerna av mjuk kakao och mjölkchoklad.

ThomasØstlund_svvit

Thomas Øhrbom

www.whiskysaga.com

44162_blantons_gold_flBlanton’s Gold Edition

(nr 557, 539 kr)
En mycket fyllig whiskey, rik på både doft och smak. I doften finner jag tropiska frukter som papaya, mango och ananas tillsammans med vanilj, fudge och lite kryddor. I smaken frukt, honung, fudge och läder. Den är komplex och behaglig med en lång eftersmak. En näst intill perfekt bourbon.

armorik-maitre-de-chai-2008-whiskyArmorik Maître de Chai

(nr 85659, 799 kr)
En mycket delikat fransk whisky. I doften är det nötter, ugnsbakade äpplen och torkade frukter. Ganska mycket ekfat både på doft och smak men det fungerar väldigt bra. Den är mjuk och behaglig. En whisky för eftertanke och lugna stunder.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!