Öl: Klassiskt gueuzeblanderi för unik lambic

hanssens_lambic
Hanssens Artisanaal, ett av få gueuzeblanderier i Belgien, gör en klassisk lambic på färsk frukt utan artificiella tillsatser. Nu kan du få tag på några av dyrgriparna på Systemet!

Före detta borgmästaren Bartholomeus Hanssen i den belgiska staden Dworp, ett par mil från Bryssel, bestämde sig 1871 för att brygga lambicöl och från 1896 gjorde han det i en fastighet på Vroenenbosstraat. Den finns kvar än idag och är numera Hanssens Artisanaal, ett av få gueuzeblanderier i Belgien.

Blanderi blev det när tyskarna efter första världskriget snodde åt sig all koppar för att tillverka krigsutrustning, då började Bartholomeus istället för att brygga lambic blanda och lagra andra bryggeriers lambic. Och det gör man än idag, nu är det Sidy Hanssen som tillsammans med sin make John och hennes far Jean driver blanderiet. De lagrar och blandar lambic i bulgariska ekfat med deras unika bakterie- och vildjästkulturer. De använder endast färsk frukt, aldrig konstgjorda smakämnen eller andra tillsatser.

GeuzestekerijHanssensArtisanaalcover

För trettio-fyrtio år sedan fanns det lite drygt fyrtio gueuzeblanderier runt om i Belgien, idag är Hanssens det enda oberoende blanderiet som fortfarande blandar på samma sätt som Bartholomeus gjorde i slutet på 1800-talet – och de använder i stort sett samma utrustning också. Både Sidy och John har fulltidsjobb vid ”sidan om”, så att säga, vilket gör att de kan göra sitt blandande helt oberoende av marknaden och efterfrågan.

hanssens_lambic

Malmöbaserade sparsmakade importören Constant Companion har sett till att flera av dessa unika lambics kommit hit, bland andra deras Experimental Raspberry (nr 11442, 37,5 cl, 89,90 kr). Den 8 juli kommer två till att finnas på Systembolaget: Experimental Cassis (nr 11623, 37,5 cl, 89,60 kr) och Oude Schaarbeekse Kriek (nr 11497, 75 cl, 179,90 kr). Den sistnämnda skiljer sig från den ”vanliga” genom att man använder den numera svårfunna och dyrbara, inhemska Schaerbeekse-morellen.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!