Moinette: Belgiskt, ekologiskt träsköl

moinettebio_500
Brasserie Dupont ligger i Tourpes-Leuze, provinsen Hainaut, och har bryggt öl sedan 1844. Det köptes 1920 av Alfred Dupont i ett försök övertala sin son Louis att stanna kvar i Belgien istället för att emigrera till Kanada – och det lyckades han alltså med. Bryggeriet drivs fortfarande av ättlingar till Louis Dupont.

moinettebio_185Namnet Moinette är kopplat till det gamla franska ordet ”moëne” som betyder träsk eller sumpmark, vilket var precis vad området var en gång i tiden där det bryggeriet ligger. 1955 lanserade de Moinette Blonde och ända sedan dess har det varit bryggeriets paradnummer. Då hette det ”Abbaye de la Moinette” men sedan 1980 har det kortats.

Bryggeriet brygger även en hel del ekologiska öl, varav även en ekologisk version av träskölet ifråga: ”Moinette Biologique” (nr 11466, 75 cl, 73 kr), som tillsammans med Saison Biologique var den första ekologiska ölen som bryggeriet gjorde, år 1990. Det är en ”blonde”, det vill säga en ljus ale, frisk, och med en bra balans mellan mjukhet, fruktighet och bitterhet. Kontrolleras av Certisys och har den ekologiska Biogarantie-stämpeln. Serveras helst vid källartemperatur (12 C) eller lätt kylt.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!