Den sista stora smakresan?

Mikael Mossvall och bryggmästare Richard Bengtsson är personerna bakom smakresorna. Foto: Mikael Göransson
Mikael Mossvall och bryggmästare Richard Bengtsson är personerna bakom smakresorna. Foto: Mikael Göransson

Spendrups och Mariestads öl har nu avslutat sin tredje smakresa i en inspirationsserie där Mariestads och Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson tillsammans med företagets viktigaste kunder, fått uppleva några synnerligen spektakulära smakinspirationsäventyr.

De två första smakresorna genomfördes på vatten. Den första på sannolikt väldens äldsta kanalbåt, M/S Juno, och den andra ombord på den omtalade och mäktiga ostindiefararen Götheborg, där gästerna på de båda fartygen tillsammans med bryggmästare Bengtsson fick uppleva gastronomi på hög nivå genom diskussioner om smaker och råvaror, gastronomiska möten med intressanta föreläsare och naturligtvis förstklassig mat genom »beermakers dinners«, med rätter specifikt komponerade till olika, och några unika, Mariestadsbrygder som, naturligtvis skapats av bryggmästaren själv.

aow_stora_smakresan_ing_480

aow_manometrarI år genomfördes resan inte på vatten utan på räls och närmare bestämt ombord på ett tåg som drogs av ett nästan 100 år gammalt ånglok på inlandsbanan, med start i Kristinehamn i söder till Gällivare i norr.
Även på denna resa fick gästerna njuta av mat komponerad och lagad av Årets kock 2014, Filip Fastén.

De två tidigare resorna har resulterat i fyra öl i begränsade utgåvor. Kanalporter och en Ekfatslagrad Imperial från resan genom hela Göta kanal med kanalbåten M/S Juno, och rökig kustlager samt Ostindien Strong Ale, från resan med Ostindiefararen Götheborg.

– Även denna resa kommer att resultera i några spännande brygder och precis som tidigare kommer de att ha en tydlig klassisk prägel, och grunda sig på klassiska ölstilar. Detta med respekt för den långa bryggtraditionen som Mariestads-öl står för, säger bryggmästaren själv.

Resultatet av den tredje smakresan är Mariestads Kolsvarta Inlandspilsner som lanseras i Systembolagets beställningssortiment den 1 december.
Här är en liten teaser för programmet:

Läs mer i nummer 5 2016 som kommer ut i handeln i dagarna! Den som prenumererar kanske redan fått tidningen …

Du kan följa den stora smakresan på mariestads.se från den 1 november.

Mikael Göransson är kock, sommelier, fotograf och matstylist. På hans Youtube.kanal Alltid Hungrig kan du lära dig laga nya rätter, komma igång med nya tekniker och massa annat intressant inom mat och dryck. Du hittar massa olika recept och instruktioner så du vet hur du kan lyckas själv hemma i köket!