Westmalle Tripel, numera ordinarie trappist


Westmalle är ett av de idag tio licensierade trappistbryggerierna i världen. Här hemma har deras legendariska trappistöl Westmalle Tripel funnits sedan 2008 i Systembolagets beställningssortiment, men från första december finns nu ”modern till Trippelstilen” i det ordinarie sortimentet.

Klostret Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart eller Abdij der Trappisten van Westmalle grundades 1794 när biskopen i Antwerpen donerade mark i byn Westmalle, en halvtimmes bilväg öster om Antwerpen, till munkar från det franska klostret La Trappe som tvingats fly undan franska revolutionen.

I mitten av 1800-talet började de i blygsam skala sälja öl vid huvudporten, försäljningen gick dock så bra att de kunde bygga ut bryggeriet i två omgångar, men först 1921 bestämde man sig för att också sälja ölet på den allmänna marknaden i den karaktäristiska flaskan med sin präglade upphöjda ring runt halsen.

1934 lanserade de ett nytt trappistöl: Westmalle Tripel med 9,5 procents alkoholhalt. Ett år tidigare hade de byggt ett helt nytt bryggeri som ersatte det från 1836.

Deras Westmalle Tripel har blivit en stabil klassiker, den kallas modern till Tripelstilen och receptet har inte ändrats sedan 1956.

Westmalle Tripel
Nr: 1656
Pris: 29,90 kr

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör