Sveriges första 12-åring från Mackmyra


Mackmyra Moment Tolv från 2004 kommer från några av de första faten som flyttade in i Mackmyras lager i Bodås Gruva i södra Gästrikland. Moment Tolv är Sveriges första 12-åriga whisky och den lanseras i begränsad upplaga på Systembolaget den 16 februari 2017.

Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio stöter ibland på fat som utmärker sig bland övriga under sina provsmakningsturer i Bodås gruva och på Fjäderholmarna. Därför har Mackmyra skapat Mackmyra Moment, som är en mycket begränsad serie där de unika faten får komma till sin rätt. Eftersom det handlar om ett litet antal fat varje gång så är upplagorna i Momentserien mycket begränsade.

Under september-november 2004 flyttades och placerades några av Mackmyras första fat till whiskylagret 50 meter under jord i Bodås Gruva. Där har de lagrats på sex bourbonfat av amerikansk vit ek från Jack Daniels, som endast använt dem en gång.

Så här beskriver Mackmyra själva resultatet:
”Moment Tolv har en mörk bärnstensgul färg. Doften är bärig och fruktig med toner av vanilj, mjuk päronkola och rostad ek. Smaken är också bärig och fruktig, men med arom av oljig och kryddig ek, vanilj och mjuka örter. Eftersmaken är lång och kryddig”.

– Det här är verkligen en mycket speciell whisky för oss. Sedan hösten 2004 har vi sparat faten och testat dem kontinuerligt för att säkerställa kvaliteten. Moment Tolv är en milstolpe i vår och i Sveriges historia, säger Angela D’Orazio, Master Blender på Mackmyra Svensk Whisky.

Mackmyra Moment Tolv
Artikelnummer: 40042-01 (släpps 16 februari)
Pris: 1 195 kronor
Alkoholhalt: 47%
Volym: 700 ml

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!

En kommentar

Comments are closed.