Amerikaniserad Box

aow_box_americanoak_w_box_wood_72dpi_1481199854176
I måndags (5/12) lanserade Box Destilleri en helt ny begränsad utgåva: Box American Oak. En rökig whisky med mängder av smaker från kolad ny amerikansk ek.

aow_box_americanoak_w_box_wood_72dpi_standingBox American Oak koncentrerar smakerna från den amerikanska viteken och buteljeras vid 50,8 % i en upplaga av 3 941 flaskor varav 2500 reserverats för Systembolagets beställningssortiment. Malten röktes ursprungligen till 45 ppm och destillatet lagrades på 130-liters quarter casks i 4,5 år, för att därefter slutlagars på 40-litersfat av kolad Virgin Oak, det vill säga helt oanvänd amerikansk ek.

Den amerikanska viteken Quercus Alba är den i särklass vanligaste ektypen inom den moderna whiskyindustrin. Den blev dominerande i Skottland efter förbudstiden i USA då ekskogsägarna gjorde gemensam sak med tunnbindarna och lyckades driva genom en lag om att amerikansk whiskey (bourbon) bara får lagras på fat av ny ek. Resultatet blev att mängder med begagnade ekfat började skeppas över Atlanten. Quercus Alba bidrar med söta toner, fruktighet och vanilj.

Box American Oak
Nr: 86869
50 cl
Pris: 849 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!