En lustfylld cliffhanger


Helt plötsligt ser jag fram emot 2017. Glenfiddich är ett namn som de flesta känner igen, både whiskydrickare och andra. De flesta tycker nog att de vet hur Glenfiddich smakar men hör här på en av deras nyaste whisky som dyker upp i januari. Glenfiddich kommer i och med detta starta en serie som kallas Glenfiddich Experimental Series och som kommer att tänja gränserna till det yttersta för samtliga buteljeringar.
Vi har ju sett det förut, på sätt och vis, det testas fat och olika slutlagringar till höger och vänster i industrin. Ibland blir det fantastiskt och ibland är det mer konstigt än bra. Det viktiga för mig är att man känner igen whiskyns DNA, husstilen, men att finishen också ger drycken en ny dimension. Den här whiskyn ger verkligen två tydliga världar i en.

Det hela började med att The Speyside Craft Brewery lade sin Indian Pale Ale på fat från Glenfiddich. Därefter använde Glenfiddich faten för att slutlagra sin whisky i tre månader. Tänk att så mycket smak kan dras ur faten på så kort tid.
Gillar du öl och är du förälskad i fruktiga whiskies, ja då kan det här vara något för dina smaklökar.
Doft: Det är en pigg whisky som är oerhört fruktig på doften. Där finner man också äpplen, humle och vanilj.
Smak: I smaken känner vi igen Glenfiddich som en röd tråd. Den nya dimensionen från Pale Ale-faten är extremt spännande. Den drar åt citrus, gräsighet, vanilj men whiskyn är samtidigt fyllig, höstig och mjuk. Den avslutas med en tydlig lång rund smak av ale.

Glenfiddich IPA

Nr: 20220-01
Pris: 649 kr
Volym: 70cl
Alkohol: 43%

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.