Svenska Eldvattens nya Sherry Cask Collection


Den oberoende svenska buteljeraren Svenska Eldvatten, som utgörs av Tommy Andersen och Peter Sjögren, lanserar efter sin lyckade 5-årsjubileumsserie, nu sin nya serie single casks, kallad Sherry Cask Collection. Premiär 1 februari kl. 10.00 på Systembolagets beställningssortiment.

Sherry Cask Collection buteljeras i single cask och släppen blir därav starkt begränsade, allt beroende på hur mycket whisky som fanns i faten vid buteljeringstillfället.

Första släppet, Cask 01 är destillerad 1993 och buteljerad 23 år senare i slutet av 2016 i fatstyrka på 53,5%.
– Det första vi tänkte på när vi var i lagerhuset i Skottland och provade whiskyn ur detta fat var de gamla klassiska eleganta sherrylagringarna från 70- och 80-talet. Som lagrats på fat som tidigare innehållit riktig sherry under många år. Man hittar knappt sådana idag, säger Tommy Andersen.
Hur många olika släpp i serien som kommer är inte klart men fler än 5-6 buteljeringar kommer det troligtvis inte att bli.

–Vi jobbar alltid med nya idéer och 5-6 stycken är både lagom och hanterbart. Och efter de framgångar vi hade med våra unga tunga sherrylagrade buteljeringar förra året blir det riktigt roligt att släppa en ny begränsad serie med äldre whisky med en mer klassisk sherrykaraktär, fortsätter Peter Sjögren

– Den första, Cask 01, innehåller single malts från tre olika destillerier. En så kallad blended malt, viktigt att inte blanda ihop detta begrepp med blended whisky som inte alls är samma sak, påpekar Tommy.

Artikelnummer: 86040 (Beställningssortimentet)
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 53,5 %
Pris: 995 SEK
Destillerad: oktober 1993
Buteljerad: november 2016
Ålder: 23 år
Fat: Sherry cask

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!