Maker’s 46 – går inte att göra på sommaren


På Kentuckydestilleriet Maker’s Mark är man inte så mycket för nyheter – man behöver inte vara det heller. Men för några år sedan kom en sådan i alla fall – deras första nya recept på 52 år: Maker’s 46 heter den. Men den måste göras under vintermånaderna…


I Maker’s 46 tillförs ytterligare djup genom rostade franska ekstavar i lagringsfaten. Stavarna har en ”profil” som fått nummer 46, där av namnet alltså. Tanken var att de skulle ge mer kryddighet, sötma och vanilj – och det har de också, enligt Maker’s Mark. ABV:n ligger på 47 procent och åldern är omkring sex år.

Så här berättade Maker’s Marks Master Distiller Greg Davis om Maker’s 46 när David Mortimer-Hawkins pratade med honom för fem år sedan:
– Vi tar vår färdiglagrade bourbon och tömmer från faten. Därefter knackar vi bort kortändarna på faten och hamrar in stavar av lagrad, rostad fransk ek. Whiskyn hälls tillbaka och lagras ytterligare 11 veckor. Det ger en extra skjuts åt smaken med tydligare kryddighet och kaneldrag. Däremot ligger smaken fortfarande långt fram på tungan. Det intressanta var att vi inte kunde göra den här whiskyn på sommaren – i värmen andades träet alldeles för kraftigt, vilket gjorde whiskyn odrickbar. Däremot visade det sig att eftersom träet vilar mer under vintermånaderna, gav det ifrån sig precis så mycket influens som vi ville ha.

Numret är 40046 och priset 603 kronor och den blir tillgänglig på Systembolaget den 3 februari.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!

Verifierad av MonsterInsights