Dream, dare, create – Cointreaus kvinnohyllning

Idag den 8 mars är det den internationella kvinnodagen och som en hyllning till just kvinnorna lanserar Cointreau i samarbete med ett tjugotal av Sveriges främsta barer i Stockholm och Göteborg en coffee table-bok med bilder och cocktail-recept som alla hämtat inspirationen från
.

Det franska likördestilleriet Cointreau grundades 1849 av bröderna Edourd-Jean och Adolphe i Angers, men apelsinlikören Cointreau skapades år 1875 av Édouard Cointreau, son till Edouard-Jean, samma år som han gifte sig med Louisa Aimée Motais. Hon blev efter giftermålet varumärkets musa och levde efter tesen att följa sin passion och att gå sin egen väg. Vid sidan av sitt arbete för Cointreau öppnade hon ett sjukhus för sårade franska soldater som återvände från första världskriget, hon kämpade också för kvinnors rättigheter som ordförande i Frankrikes kvinnoförening (Union des femmes de France). Hon var en av de första kvinnor som erhöll Frankrikes högsta utmärkelse Légion d’honneur 1929.

Sedan dess har Cointreau fortsatt uppmuntra kvinnor att våga följa sin passion bland annat genom varumärkesambassadörer som burleskdansösen Dita Von Tessen och skådespelaren Eva Longoria.

– Att lyfta och hylla starka kvinnor har sedan starten legat Cointreau väldigt varmt om hjärtat. Med den här boken vill vi hylla både Louisa och svenska kvinnor som vågar gå sin egen väg. Engagemanget från barerna har varit fantastiskt och eftersom alla själva har fått välja inspiratör och tolkning är det helt olika cocktails som presenteras, säger Kiana Enssi, produktchef för Cointreau i Sverige.

Idag på den internationella kvinnodagen kommer alla barer som deltagit i boken att hålla ett event där också respektive bars cocktail kommer att serveras. Samtidigt lanseras cocktailboken ”Dream Dare Create” som finns att köpa på Papercut på Krukmakargatan 24 i Stockholm – antingen på plats eller i deras web-shop.

Pharmarium på Stortorget i Gamla Stan i Stockholm har bidragit med en cocktail kallad 4 Journey Cocktail:
25 ml Cointreau
25 ml Grey Goose vodka
10 ml O.P. Andersson
10 ml Butter Beer Socker
10 ml citron
1 barsked Genever
Bambinasoda

BAMBINASODA: Värm upp 30 cl prosecco, 10 cl
Aperol, 2 barskedar citronsyra och 3 dl socker
tills det bildat ett koncentrat. Låt det svalna.
Blanda sedan 8 cl av koncentratet med 10 cl
sodavatten.

BUTTER BEER: Värm upp 50 cl öl tills bubblorna
försvinner. Tillsätt 40 cl socker och 100 g smör. Låt sjuda tills sockret löst upp sig och sila av.

SKAKA ALLA INGREDIENSER och sila upp i en
kopparmugg eller i ett Collinsglas. Fyll på med
krossad is, toppa med bambinasoda och avsluta
med att garnera drinken med apelsinhjul och
hallonpulver.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!