Finns guldvinnande veteöl på Systemet


Brygghuset Finns guldvinnande veteöl, Wheat Blanc, släpps i Systembolagets Exklusiva Småpartisläpp imorgon (17/3). Ölet kommer finnas tillgängligt nationellt i ett 60-tal Systembolagsbutiker.

Wheat Blanc vann guld på Uppsala Beer & Whisky Festival 2017 i kategorin ”Bästa Veteöl” med motiveringen ”Brygghuset Finn visar här att det går alldeles utmärkt att jäsa veteöl med icketraditionell jäst utan att förlora ölstilens identitet”.

Wheat Blanc beskrivs som ”ett balanserat veteöl bryggt med champagnejäst vilket ger en lätt ton av vin och fruktighet i både smak och doft, med inslag av vita vinbär och en touch av tropiska frukter”. Ölet rekommenderas till fisk, skaldjur eller andra lättare rätter, eller som sällskapsdryck en varm dag och serveras helst kyld till 8-9° C.

Så här berättar bryggare Petter Lindholm:
– Inspirationen till Wheat Blanc kom efter att vi testade en mycket välsmakande pilsner jäst med rödvinsjäst i Italien. När vi kom hem bestämde vi oss att testa att göra ett veteöl med champagnejäst och redan vid första provbrygden insåg vi hur bra denna kombination kunde bli!

Systembolagets exklusiva småpartisläpp innebär att flaskor köps in vid ett tillfälle, ställs på butikshyllorna runt om i landet och säljs tills de är slut. Wheat Blanc kommer samtidigt att finnas beställningsbar i hela landet så att det är möjligt att beställa en eller flera flaskor till sin lokala Systembolagsbutik utan extra kostnad.

För den extra nördige finns ett pod-avsnitt av podden M vs. M inspelat just på brygghuset Finn.

Brygghuset Finn Wheat Blanc 5,7% 33 cl
Nr: 11692
Malt: Pilsner & Vete
Humle: Magnum & Mosaic
Jäst: Champagne

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!