Premiär för Mackmyras första gin


I onsdags lanserades Mackmyras första gin från Lab Distillery i Systembolagets beställningssortiment. Kreatör [jin] är en ekologisk gin med en tydlig smak av enbär, citrus, lingon och hallon, producerad av craft-distiller Rickard Aldén. Allt om Whisky var på plats för några dagar sedan.

Kreatör [jin] är en ekologiskt gin baserad på till största möjliga mån svenska, noga utvalda färska och kravmärkta råvaror. Alla råvaror har varsamt skalats, pressats och macererats för hand för att därefter destilleras i Mackmyras klassiska kopparpanna.

Kreatör [jin] är skapad helt utan kompromisser och jag har tillbringat flera månader med att hitta de rätta kryddorna och destillerat över 200 olika smaker under sommaren. Jag har haft en tydlig tanke om vilken karaktär vår gin skulle ha och det var precis där jag landade, om inte bättre! Jag är väldigt stolt och nöjd över resultatet, säger craft-distiller Rickard Aldén.


– Med Lab Distillery på Mackmyra Bruk finns stora möjligheter att skapa nya exklusiva spritprodukter. Det är en spännande utveckling som vi nu kan erbjuda alla intresserade att ta del av. Timingen med gin-boomen som kommit till Sverige är perfekt med vår första produkt, en hantverksmässig ekologisk gin i superpremiumsegmentet, säger Magnus Dandanell, Mackmyras vd och grundare.

Destilleriet på Mackmyra Bruk invigdes 2002 och är ett fullskaligt pot-still destilleri. Det var där Mackmyra destillerade sin single maltwhisky fram till år 2011 då gravitationsdestilleriet i Mackmyra Whiskyby invigdes och produktionen flyttades över. I maj i år togs destilleriet åter i drift under namnet Lab Distillery by Mackmyra med syfte att där utveckla nya innovativa spritkategorier tillsammans med engagerade craftdistillers.

Kreatör [jin]
Volym: 50 cl
Alkoholhalt: 47,3 %
Art.nr: 86814
Pris: 393 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!