Nils Oscars första veteöl

I våras lanserade Nils Oscar sin första veteöl och från 1 december finns den i Systembolagets fasta sortiment.

Namnet hefeweizenbier betyder ordagrant jästveteöl och betyder att ölet serveras ofiltrerat – det vill säga med jäst kvar.

Veteöl är varmjäst/överjäst och man byter ut en stor del av kornmalten mot vetemalt. Enligt tysk lag måste deras öl innehålla minst 50 % vetemalt och vara varmjäst för att få kallas weizenbier. Många bryggerier använder 60 – 70 % vetemalt.

Veteöl blev populärt i Bayern under medeltiden, och de styrande hertigarna såg till att få monopol på tillverkningen. Detta höll i sig till 1798 då rättigheterna släpptes fria. Dock var det väldigt få bryggerier som ville göra veteöl och det var först på 1960-talet som ölstilen kom i ropet igen.

Nils Oscar Hefeweizen (5,6 %) är just ett typiskt veteöl av bayersk typ. Det är ett överjäst öl som är bryggt med övervägande del vetemalt och flera sorters kornmalt. Beskan kommer från de tyska humlesorterna Magnum, Spalt Select och Tettnang.

Nils Oscar Hefeweizen
Nr: 31703
Pris: 26,90:-/50 cl
Säljstart: 2017 – 12 – 01

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!