Från Bruichladdich: en historisk & en ekologisk

Islaydestilleriet Bruichladdich har ofta sökt nya vägar och på olika sätt vårdat det traditionella och hantverket bakom whiskyn. Den 16 mars lanseras Bruichladdich Organic 2009 och Bruichladdich Bere Barley 2008, två till stora delar unika lanseringar.

Bruichladdich The Organic 2009

Ekologisk whisky är sällsynt på marknaden. De destillerier som buteljerar ekologiskt certifierad whisky kan i stort sett räknas på ena handens fingrar. I Skottland är det bara Deanston, Benromach och i mycket liten grad Springbank som har ekologisk whisky. Bruichladdich har en mycket lokal profil, är måna om den lokala malten och har ett långt utvecklat miljötänk. Bruichladdich Organic 2009 kommer från korn som odlats på Mid Coull Farms utanför Inverness, som är ett av Storbritanniens främsta ekologiska jordbruk.

Nr: 40201
Alkoholhalt: 50 %
Pris: 749 kr
Lansering: den 16 mars 2018 på Systembolaget
Antal: 558 st
Den beskrivs som ”en mycket blommig whisky med tydliga inslag av citrus, apelsinskal, kokos och vanilj. Den har en nästan krämig textur med ljunghonung, grönmalt och rostat bröd”.

Bruichladdich Bere Barley 2008

Bere (utalas som ”bear”) är en uråldrig, sexradig kornsort som kom till Storbritannien med de skandinaviska vikingarna på 700-talet. Då kallades det ”bygge”, vilket i sin kom från det fornnoriska ordet ”bygg” som betydde just ”korn”.

Bere odlades i hela Skottland fram till 1900-talets mitt, då modernare och mer effektiva kornsorter konkurrerade ut Bere. I dag har Bere nästan försvunnit och odlas bara på Orkneyöarna och på några få fält i norra Skottland. Bruichladdich Bere Barley 2008 ger därför en upplevelse av whiskystil från före andra världskriget.

Nr: 40202
Alkoholhalt: 50 %
Pris: 749 kr
Antal: 558 st
Bruichladdich Bere Barley 2008 sägs ha ”en maltig och brödig doft inbäddad i honung och vaniljgrädde med en liten touch av ek. Smaken är lätt och elegant djupare än doften med toner av gröna äpplen, krusbär, farinsocker och citrus”.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!