Glutenfri Hôtel Henri från Mikkeller

Den första mars kommer det nya ölet Mikkeller Hôtel Henri till Systembolagets fasta sortiment. En uppfriskande och fruktig Saison med inslag av bröd, apelsin och örter – utan gluten.

Saison är en varmjäst ölstil, ofta torr och kryddig, som från början bryggdes för säsongsarbetare på den vallonska landsbygden.

Hôtel Henri bryggs, precis som många andra av Mikkellers öl, hos det belgiska bryggeriet De Proef Brouwerij. Ett bryggeri som ligger långt fram vad det gäller innovation inom ölbryggning. Det bästa sättet att brygga ett bra glutenfritt öl enligt De Proef är att brygga ölet som vanligt med kornmalt och sedan använda sig av enzymer som kan bryta ner gluten. Enzymerna tillsätts under mäskning och jäsning och bryter ner ölets gluten till den grad att de knappt går att upptäcka.

När ölet är klart genomgår det en särskild mätmetod kallad Elisa Competitive för att säkerställa att glutenhalten är under gränsvärdena för vad som klassas som glutenfritt. Nivån av gluten mäts i ppm (parts per million/mg per liter) där EU:s nivå för ”glutenfri” är 20 ppm.

Mikkeller Hôtel Henri

Nr: 1250
Alkoholhalt: 6,9 %
Pris: 24,90 (33 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!