The Single Malt Fund – så funkar det

Christian Svantesson mot väggen

The Single Malt Fund, den nya fonden som whiskyvärlden och whiskysverige pratar om just nu. Det är ju inte så himla lätt det där med fonder och frågorna är många både hos redaktionen men även ni läsare som hört av er. Allt om Whisky ringde upp grundaren Christian Svantesson och ställde honom mot väggen. Hur fungerar det här egentligen?

Vad menar ni egentligen när ni säger att ni är världens första riktiga fond som investerar i whisky?
– The Single Malt Fund är en riktig fond på så sätt att den är reglerad och kontrollerad av myndigheterna. Att vi dessutom börsnoterar andelsbevisen gör att vi är en vanlig fond för vanligt folk, som vemsomhelst kan investera och spara i. Detta är unikt i världen, det finns ingen annan sådan fond som handlar med whisky. Man skulle kunna jämföra oss med andra råvarufonder, det finns ju fonder som handlar med guld, nickel, gas och olja – vi handlar med whisky!

Vad exakt är det ni investerar i?
– Vi investerar i vätskan whisky, alltså inte i aktier i destillerier. Vårt fokus är på limiterade buteljer av Single Malt, men vi har även mandat och möjlighet att investera i whisky brett: alltså även pot still, rye och – håll i dig nu Emma – blended whisky! Vidare kommer fonden även att investera och köpa unika och exklusiva fat, färdiga, från våra samarbetspartners. Tanken är att buteljera två gånger om året, till förmån för våra investerare. Jag kommer precis från Skottland och kan redan säga att vi har fantastisk och unik whisky på gång!

Hur görs investeringarna, vem väljer ut det ni skall investera i?
– Vår Investeringskommitté består av åtta personer, varav tre är ”regulatoriska” poster, där ingår ansvarig förvaltare, och även jag själv. Men sedan har vi fem stycken experter också – mycket namnkunniga, men med helt olika infallsvinklar, kunskap och erfarenhet.

Vad räknar ni med för avkastning, vad kan man tjäna?
– Det är en känslig fråga för mig att svara på. Vi kan ju inte garantera eller lova en viss avkastning. Däremot kan vi titta bakåt, och se hur marknaden har utvecklats, och sedan analysera varför den har utvecklats på ett visst sätt. Historiskt har whisky en enastående utveckling på andrahandsmarknaden. De senaste 10 åren har det bredaste indexet stigit cirka 25 procent per år.

Vad kostar det egentligen?
– Så som en aktivt förvaltat fond, med mycket ”hands on”, så blir ju kostnaderna/avgifterna högre än för en vanlig aktieindexfond med enbart datorer som följer och investerar efter ett index. Man kan faktiskt inte jämföra… Men, med det sagt så tar vi ut en avgift på maximalt 2,5 procent per år. Det är ganska genomsnittligt för en fond av vår typ.

All investering har ju risker – vad är det för risker i The Single Malt Fund?
– Bra och viktig fråga! Naturligtvis finns det risker även i detta. Dels går faktiskt inte alla ”fina whisky” upp i pris. Vidare finns det de som säger att vi befinner oss i en bubbla, och att vi nått toppen på alla kurvor. Vi håller inte med om detta, mycket beroende på hur världen utanför Sverige ser ut. Men oavsett hur man ser på framtiden, så säger vi att de eventuella risker som finns, talar just för att det är en god idé att det skall vara proffs som investerar i marknaden.

Hur köper man sig in i fonden?
– De två stora internetbankerna i Sverige, Avanza och Nordnet, har oss listade. Då vi ännu inte är noterade så får man leta efter oss under ”Nyintroduktioner” eller ”Övriga erbjudanden”. Har man inte konto på någon av dessa två banker så kan man enkelt och gratis starta ett konto. Alternativt så går man upp på vårt emissionsinstitut Mangolds hemsida och tecknar online där. Allt man behöver är ett bank-id, och så kan man ange om man vill skicka fondandelarna till sin vanliga bank.

Slutligen – Kan du ge läsarna tre bra anledningar att de över huvud taget skall investera i whiskyfonden?
1. En enastående historisk utveckling, en god efterfrågan, och en lång produktion borgar för en lovande utveckling.
2. Fonden ”investerar med marginal” – vilket ger oss en unik dimension, och säkerhet i ”botten” så att säga.
3. Klubben – med erbjudanden och tillgång till fondens innehav av eftertraktade flaskor, unika och exklusiva fat, och resor.

Läs mer om fonden på deras hemsida thesinglemaltfund.com. Har du fler frågor – kommentera gärna!

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.