Bergslagens Oak gin & Älva


Bergslagens destilleri har precis släppt två nya flaskor: en gin och en whisky. Vi har smakat!

Bergslagens Destilleri släppte den 3 april sitt fjärde väsen på Systembolaget. Denna gång är det en Älva som följer de tidigare Skogsrå, Vätte och Troll. Ja Santa-17 ska inte räknas in i väsenserien vad vi förstår, utan Santa-17 är en fristående jultradition möjligtvis.

Älvan är en lättrökt whisky tillverkad på Grythyttan Whisky och lagrad fullt ut på svenska ekfat. Den svenska eken ger sig till känna med tydlig fatkaraktär och kryddiga toner.

Lätt rökighet, nyskördat korn och grapefrukt. Persika och tydlig örtighet. Ett väsen som följer de andra väldigt bra. Gillar du tidigare släpp kommer du tycka om denna Älva.

Bergslagens Älva

Svensk single malt whisky
Artikelnummer: 32869
ABV: 57,5%
Volym: 500 ml
Pris 995 kr
Säljstart: 2018-04-03 på Systembolagen i Örebro, övriga landet i beställningssortimentet

Bergslagens destilleri är bland annat kända för sin whisky. Men har även en gin som heter Bergslagens Gin. Nu vill destilleriet utforska möjligheten att blanda de två världarna whisky och gin. Därför släppte de Bergslagens OAK Gin den 3 april.

OAK Gin är en klassisk gin som dessutom är slutlagrad i sex månader på 50 liters sherryfat. På faten har det tidigare lagrats svensk whisky.

Det ger en söt-fruktig gin med inslag av enbär, kaktus och brännässlor. Det finns lite hårspray i doften, men inte något negativt här! En fräschhet från citrus-citronzest och nyklippt gräs. En trevlig kryddighet. En gin att dricka som den är eller i någon kreativ drink. Eller varför inte med en bra tonic och is?

Bergslagens OAK Gin

Artikelnummer: 32871
ABV: 48%
Volym: 500 ml
Pris: 299 kr
Säljstart: 2018-04-03 på Systembolagen i Örebro, övriga landet i beställningssortimentet

Jonas är en av Allt om Whiskys stipendiater och har även varit med i flera av våra "Dagens Dram"-filmer. Provar gärna whisky och andra drycker. Erfaren fallskärmshoppare med åtskilliga tusen hopp i bagaget.