Mikkellers glutenfria Hôtel


Mikkeller Hôtel Henri ingår sedan första mars i Systembolagets fasta sortiment. Råvarorna är kornmalt, havreflingor och humle. Det bryggs, precis som många andra av Mikkellers öl, hos det belgiska bryggeriet De Proef Brouwerij, som ligger långt fram vad det gäller innovation inom ölbryggning. Som när det gäller glutenfria öl, till exempel, vilket är precis vad Hôtel Henri är.

Det bästa sättet att brygga ett bra glutenfritt öl enligt De Proef är att brygga ölet som vanligt med kornmalt och sedan använda sig av enzymer. De tillsätts under mäskning och jäsning och bryter ner ölets gluten till den grad att det knappt går att upptäcka. När ölet är klart genomgår det en särskild mätmetod kallad Elisa Competitive för att säkerställa att glutenhalten är under gränsvärdena för vad som klassas som glutenfritt. Nivån av gluten mäts i ppm (parts per million/mg per liter) där EU:s nivå för ”glutenfri” är 20 ppm.

Mikkeller Hôtel Henri

Nr: 1250
Volym: 33 cl
Pris: 24,90 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!