En trio från Cooper’s Choice


Några ord om grainwhisky. Grainwhisky är grundbulten och den ekonomiska ryggraden i hela den skotska whiskyindustrin – ett fundament i hela brittiska BNP:n. Egentligen är det bara fyra destillerier det handlar om, tillsammans står dessa för över 90 procent av all whisky som tillverkas i Skottland. Förr var råvaran ofta majs, som fortfarande dominerar i Japan, men i dag gäller vete.

Dessa gigantiska fabriker har sällan något intresse av att buteljera sin grainwhisky som singelgrain. Det finns några undantag, som Snow Grouse från North British och Girvans singelbuteljeringar, men de är ganska få. Istället är det hos de oberoende buteljerarna man finner denna, ibland lite styvmoderligt behandlade, whisky.

De fyra graindestillerierna är Cameronbridge, Girvan, Invergordon och North British. De ägs i tur och ordning av Diageo, Grants, Whyte & Mackay och Edrington/Diageo. Därutöver produceras grainwhisky i mindre omfattning vid Loch Lomond, Strathclyde och Glenturner. Det finns dessutom ett tiotal nedlagda graindestillerier där man fortfarande kan finna whisky på marknaden, som Cambus, Port Dundas med flera.

fredag 8 mars dyker två singelgrain (plus en klassiker) upp i utvalda butiker, alla från Vintage Malt Whisky Company i Glasgow och de ingår i deras serie Cooper’s Choice.

Invergordon

Invergordon byggdes 1960 långt uppe i högländerna några kilometer utanför Inverness. Syftet var att förse den växande blendindustrin med grainwhisky. Affärerna gick bra, bolaget introducerades på Londonbörsen och man började bygga egna maltwhiskydestillerier. Först in house-destilleriet Ben Wyvis och sedan Tamnavulin. Därefter knöts Bruichladdich, Tullibardine och Deanston till bolaget, och ännu senare Jura och Glenallachie. Efter en lång rad ägarskiften såldes Invergordon 1993 till Whyte & Mackay som nu producerar 40 miljoner liter whisky årligen till sina många blendsorter vid Invergordon. Cooper’s Choice har buteljerat 300 flaskor av en 31-årig bourbonlagrad Invergordon, destillerad 1987 och tappad vid 47,5 %. Den har alla de kännetecken som gammal mästerlig grainwhisky har. Det är en flytande päronsplitt med mängder av fruktiga och gräddiga smaker.

Invergordon 1987, 31 Yo, Bourbon Single Cask, Cooper’s Choice, 47,5%

Artnr: 40383
Pris: 1 295 kr (70 cl)
Destillerad: november 1987
Buteljerad: 2019 
Ålder: 31 år
Alkoholhalt: 47,5 % 
Fat: Bourbon Cask No: 88795
Antal flaskor till Sverige: 277

North British

North British Distillery byggdes i Edinburgh 1885 när Usher och pojkarna hade fått fritt fram för att kalla blandad whisky för whisky och industrin mer eller mindre exploderade. Vid den här tiden kunde skotska whiskyblenders endast köpa sin grainwhisky från Cameronbridgde som ägdes av mäktiga DCL (våra dagars Diageo). North British byggdes för att bryta detta oönskade monopol. Destilleriet har haft många ägarturer. I dag är det samägt av Edrington, som producerar sin grain till Famous Grouse och andra blends härifrån, och, ironiskt nog, Diageo, vars ställning North British en gång byggdes för att begränsa. North British 1991 är en singelgrain som lagrats i 27 år på ett bourbonfat. Den har buteljerats i 330 flaskor vid en alkoholhalt på 46 %. Det är en typisk grainwhisky med alla de fruktiga och söta tonerna på plats. Här finns Werthers kolor och brittisk konfekt så det sjunger i glaset. En fruktskål i mästarklass.

North British 1991, 27 Yo, Bourbon Single Cask, Cooper’s Choice, 46%

Artnr: 40385
Pris: 998 kr
Destillerad: maj 1991
Buteljerad: 2019
Ålder: 27 år
Alkoholhalt: 46,0 % 
Fat: Bourbon Cask No: 234098
Totalt antal: 330 flaskor  
Antal flaskor till Sverige: 308

Ardmore

Ardmore Distillery byggdes av Familjen Teacher 1898 för att förse familjeföretaget med maltwhisky till deras blendwhisky Teacher’s, och så gör det än idag. I dag ägs Ardmore av mäktiga Beam Suntory, så de historiska rötterna till trots är det numera ett amerikanskt och japanskt destilleri. Ardmore är en annorlunda höglandswhisky, den är ofta mer robust och vågar spänna rökmusklerna mer än andra av traktens destillerier. Ingen annan fastlandswhisky har en lika torvig grundstil i sin whisky. Cooper’s Choice Ardmore 2008 har lagrats på traditionella bourbonfat och därefter förts över till ett sherryfat (Oloroso). Smaken är typiskt robust, kryddig med fina nyanser av den vinösa sherryn och slingor av den subtila rök som är Ardmores signum. Whiskyn är buteljerad vid 51 % och tappad på 370 flaskor. 

Ardmore 2008, 10 Yo, Sherry Cask Finish Single Cask, Cooper’s Choice, 51%

Artnr: 40384
Pris: 769 kr
Destillerad: juli 2008
Buteljerad: 2018
Ålder: 10 år
Alkoholhalt: 51,0 % 
Fat: Amerikansk ek med tillkommande lagring i Sherry Cask No: 6909
Totalt antal: 370 flaskor 
Antal flaskor till Sverige: 299

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!