Tamnavulin – Från kvarnen på kullen

Tamnavulins gamla kvarn
Speysidedestilleriet Tamnavulin satte igång 1966 och fick namnet efter byn som heter Tomnavulin – det är gaeliska förstås och betyder ”kvarnen på kullen” efter den kardningskvarn som ligger på destilleriområdet intill floden Livet – och har så gjort sedan 1560. Genom århundrandena var det dit de de lokala bönderna vände sig för att karda fårens ull.

Hur det sedan blev ett a istället för o i destillerinamnet har vi ingen aning om…

Produktionen har en kapacitet på cirka 4 miljoner liter om året, men det mesta går till Whyte & MacKays olika blends. Under tolv år var det stängt men öppnades igen 2007 när Whyte & MacKay köptes av indiska företaget United Spirits.

I Systembolagets sortiment finns för närvarande fyra stycken, den senaste är Tamnavulin Speyside Single Malt.
En trio med Tamnavulin-flaskor

Tamnavulin Speyside Single Malt

Nr 81900
Volym: 70 cl
Pris: 349 kr

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!