Larceny Kentucky Straight Bourbon – En laglös nyhet!


Larceny betyder stöld med den specifika innebörden ”att felaktigt ta och transportera bort andra personers personliga varor från hans eller hennes innehav med avsikt att omvandla dem till eget bruk”. Larceny Kentucky Straight Bourbon hedrar historien om den laglöse skattmasen John E. Fitzgerald och hans kärlek till Bourbon av bästa kvalitet.

Whiskeyn i Larceny Kentucky Straight Bourbon har blivit utvald av Heaven Hills Master Distiller för att matcha en smakprofil av en sex år gammal Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Stilen på Larceny är en “wheat-bourbon” och innehåller 75 % majs, 20 % vete och 5 % korn. Enligt den amerikanska bourbonlagen måste en Bourbon innehålla minst 51 % majs för att få kallas just Bourbon.

Larceny Kentucky Straight Bourbon är en Small Batch Bourbon vilket betyder att man till varje batch använt max 200 av de bästa faten från destilleriet.

Larceny Kentucky Straight Bourbon har sitt ursprung i historien om John E. Fitzgerald. Enligt legenden så byggde John E. Fitzgerald ett destilleri vid floden Kentucky på 1870-talet och sålde sin fina och berömda Bourbon till järnvägslinjer, ångbåtar och privata klubbar.

Old Fitzgerald registrerades första gången på 1880-talet av S.C. Herbst, och såldes så småningom till Julian P. ”Pappy” Van Winkle under förbudstiden. Sedan 1999 ägs varumärket Old Fitzgerald av Heaven Hill och whiskeyn destilleras vid Bernheim Distillery i Louisville.

I en biografi av Pappy Van Winkle avslöjades att det faktiskt funnits en John E. Fitzgerald, men faktum är att han var en slags säkerhetsvakt och skattmas anställd av staten, som vid den tiden var den enda som hade nycklarna till lagerhusen.

Den riktige Mr. Fitzgerald hyste uppenbarligen en speciell kärlek för den finaste bourbon och hade med sina nycklar en unik tillgång till de bästa faten i lagerhuset där han kunde förse sig själv med den bästa bourbonen. Det blev ett talesätt på destilleriet att de fat som inte vägde så mycket och var av bästa kvalitet kallades för ”Fitzgerald barrels”.

Herbst och Pappy Van Winkle gjorde mannen med både nycklarna och hans smak för den finaste bourbon odödlig när man döpte sin Bourbon till ”Old Fitzgerald” på 1880-talet.

Larceny Kentucky Straight Bourbon 92 proof

Artikelnummer: 82810
Alkoholhalt: 46%
Pris: 549 kr (70 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!