Josephine – Sveriges bästa bartender


För en tid sen vann Josephine Sondlo den eftertraktade titeln ”Sveriges bästa bartender” i den nordeuropeiska finalen av World Class. Förutom den prestigefyllda titeln får hon också representera Sverige i den globala finalen av World Class, som äger rum i Glasgow i september. Där kommer hon slåss om titeln som världens bästa bartender.

Förra veckan hölls den nordeuropeiska finalen av World Class, världens största bartendertävling, i Rotterdam. Målet med tävlingen var att utse en vinnare från varje land som ska få representera sitt land i den globala finalen av World Class i Glasgow.

Finalen ägde rum på Nolet-destilleriet i Schiedman, hem för den 325 år gamla familjeägda high-end vodkan Ketel One. Under finaldagen var de även tvungna att visa sin förmåga att arbeta snabbt och samtidigt underhålla sina gäster.

Deltagarna skulle blanda sex klassiska cocktails på sju minuter med Ketel One, Tanqueray No. 10, Zacapa, Don Julio, Johnnie Walker och Bulleit Bourbon.

Varje bartender hade friheten att sätta sin personliga prägel på dessa klassiker. När poängen från de tre olika tävlingarna räknades ihop var det ingen tvekan om vem som var den svenska mästaren.
– Som jag ser det gjorde Josephine dagens bästa cocktail. Hennes skapelse smakade fantastiskt, den var otroligt bra balanserad och serverades perfekt. Om hon kan lugna sina nerver kan hon gå väldigt långt i Glasgow, säger Alf del Portillo, domare och Bulleit Bourbon-ambassadör från Benelux.

Samvetsgranna cocktails
Josephine Sondlos vardag kretsar kring en gård med 25 isländska ponnyer, ungefär en timmes bilresa utanför Stockholm. Hon börjar vanligtvis sin dag med att ta hand om djuren, innan det bär av mot Stockholm på eftermiddagen, där hon jobbar på Indio Kitchen. Josephine är en miljömedveten bartender som alltid beaktar hållbarhet när hon skapar sina cocktails. Josephine kan nu se fram emot den globala finalen i september, där hon kommer att introduceras till den absoluta eliten i cocktailvärlden.

– Det känns fantastiskt! Jag är exalterad, glad och samtidigt lite tom, i och med adrenalinet. Samtidigt känner jag att jag redan börjat planera vägen mot den globala finalen. Jag vet vad jag kan förvänta mig, då jag varit med förut, men förra gången lyckades jag inte förbereda mig mentalt för tävlingen. Jag måste bli bättre på att strukturera min lediga tid och jag måste verkligen ta tag i dessa två utmaningar under de kommande månaderna, säger Josephine Sondlo.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!