Teelings whiskeyrom (eller tvärtom)


Teeling Whiskey är extremt kreativa när det gäller fatlagringar och samarbetar mer än gärna med branschvänner inom olika destillat såsom rom, cognac, vin och öl.
Att Teeling whiskey gifter sig väldigt bra med romfat vet vi redan. Teeling Rum Cask säljs på Systembolaget och har blivit omtyckt. Nu kommer resultatet av ett samarbete med svenskfavoriten Rum Plantation Cask. Samarbetet har resulterat i en svensk exklusiv Cask Strength-variant som har en styrka 50,9%.

Rum Plantation är kända för att hylla olika romländers stilar, eller ”terroirs of rum”. Destillerichefen och Teelings master blender Alex Chasko har valt ut fat från tre olika terroirs – från Jamaica, Barbados och Guyana som tidigare lagrat rom i brittisk stil. Tillverkningsprocessen i de tre karibiska länderna har normalt en längre fermenteringsprocess och destillationen sker oftast i “pot stills” precis som Teeling whiskey.

Teeling Rum Plantation Cask har lagrats i cirka sex år på ex-bourbonfat, sedan har den slutlagrats under 12 till 15 månader på Rum Plantations fat. Alex Chasko beskriver Teeling Plantation Cask såhär:

– Denna limiterade upplaga av whiskey har fångat ett anmärkningsvärt djup av smak; något rökiga toner med dofter av tropisk frukt, vanilj, mogen ananas, banan, citrusskal och en touch av kryddnejlika.

Alex Chasko, Master blender Teeling

Den 2 augusti kommer Teeling Whiskey Rum Plantation Cask att finnas på Systembolagets hyllor runtom i Sverige. Ett limiterat släpp på endast 1500 flaskor.

Teeling Whiskey Rum Plantation Cask

Artikelnummer: 40556
Alkoholhalt: 50,9%
Pris: 539 kr (70 cl)
Lansering: 2 augusti.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!