En andra rökig anCnoc


Knockdhu Distillery grundades 1892 av John Morrison som såg möjligheterna för att tillverka whisky just på en plats strax öster om Speyside i norra Skottland.

Området var perfekt för att odla korn på och bränsle fanns det gott om då i stort sett hela Aberdeenshire är torvland. Vatten är en viktig ingrediens och från kullen flödar fyra bäckar med kristallklart vatten rakt ner mot destilleriet. Att The Great North Railway passerade destilleriet var inte heller helt dumt så Jim Morrison kunde transportera sitt flytande guld. År 1892 ansågs Knockdhu distillery vara toppmodernt och idag är destilleriet varsamt uppdaterat.

Knockdhu betyder svarta kullen och anCnoc (uttalas ’a-nock’) betyder ”vid kullen”.
Det som ger deras anCnoc Peatheart dess unika rökighet är torven som används vid torkning av malten som kommer från ett område i norra Skottland som heter Moray. Denna typ av torv ger en finstämd rökighet som mer påminner om nytänd brasa än tjära. Peatheart har blivit mycket uppskattad härhemma. Nu är det dags för Batch 2 som importören beskriver så här lyriskt: ”Stilren rökighet möter näsan först i en underbar komposition av citrusfrukter och mogna päron som får en att tänka på en kväll i skogen där lägerelden sprakar i samklang med den omgivande naturen.”.

anCnoc Peatheart Batch 2

Nummer: 4038101
Rökighet: 40ppm
Alkoholhalt: 46 %
Pris: 549kr (70 cl)
Lansering: 6 december 2019

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!