Hernös hyllning till Solander

Svenske botanikern Daniel Solander

Den svenska botanikern Daniel Solander (1733-1782) var inte bara lärjunge till Carl von Linné utan reste jorden runt med upptäckaren James Cook. De landsteg i Australien på den plats som i dag heter Botany Bay, och den fick sitt namn eftersom Solander gjorde många botaniska fynd där. (Det finns också en udde som döpts till Point Solander – och så har vi Solander Point men den platsen ligger på planeten Mars…).

Hernös gin Botany Bay lanseras 10 februari och är ett samarbete med Four Pillars i Australien.
Hernö Botany Bay Dry Gin är resultatet av ett samarbete som skett i två steg och först ut var Four Pillars i november 2018 med lanseringen av Dry Island Gin som blev en stor succé. Det här är svaret och vår hyllning till Australiens flora med sin artrikedom, berättar Jon Hillgren, grundare och master distiller på Hernö Gin, som utforskat smaker och hämtat inspiration vid ett flertal besök hos Four Pillars i Australien.

– De kryddor och örter jag upptäckte i Australien har smaker och karaktärer som totalt skiljer sig från allt annat jag tidigare stött på. Att utforska dessa tillsammans med Cameron Mackenzie på Four Pillars har varit en sinnlig upptäcktsresa där valet av smaksättning slutligen föll på tasmansk peppar, akaciafrön och citronmyrten som gifter sig bra med svenska lingon och älgört. En botanikers dröm, konstaterar Jon Hillgren.

Hernö Botany Bay Dry Gin

Nr: 83357
Pris: 485 kr (50 cl)
Alkoholhalt: 43 %
Ingredienser: Enbär, koriander, citronzest, lingon, älgört, tasmansk peppar, akaciafrön och citronmyrten.
Antal flaskor på den svenska marknaden: 1 368 st
Lanseringsdatum: 10 februari

Botany Bay & Tonic

50 ml Hernö Botany Bay Dry Gin
100 ml Fever Tree Tonic
Citronzest

Fyll ett highballglas med is. Häll i Hernö Botany Bay Dry Gin, toppa med tonic och garnera med citronzest.

The Lagom Word

20 ml Hernö Botany Bay Dry Gin
20 ml Grön Chartreuse
20 ml Luxardo Maraschino
20 ml färskpressad lime
60 ml Sodavatten

Blanda Hernö Botany Bay Dry Gin, Grön Chartreuse, Luxardo Maraschino och färskpressad lime i en shaker. Skaka med is. Sila upp i ett kylt tumblerglas med is. Toppa med Sodavatten.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!