Miyagikyo och Yoichi – Japanska dyrgripar


2019 var det 50 år sedan Masataka Taketsuru invigde sitt andra destilleri. Det föregicks av flera års sökande efter det optimala läget. Den plats han slutligen valde för Sendai Distillery fann han på Japans östkust, mellan floderna Hirosegawa och Nikkawagawa i bergen utanför Sendai. Han sökte, precis som när han grundade Yoichi 35 år tidigare, en plats där klimatet liknande Skottlands. Vid floderna var vattentillgången exemplarisk och luftfuktigheten exceptionellt hög, vilket spelar stor roll för avdunstningen.

Sendai bytte namn till Miyagikyo Distillery 2001 när den stora dryckeskoncernen Asahi tog kontroll över Nikka.

Miyagikyo är arbetshästen i Nikkafamiljen. Med åtta stora potstills och två gigantiska Coffeypannor gör Miyagikyo årligen tre miljoner liter ren alkohol (LPA). Miyagikyo whisky är elegant och har vunnit mängder med priser samt hyllats unisont över hela världen. Den är i allmänhet lättare än systerdestilleriet Yoichi, men ofta väl så komplex i sin smakbild.

För att uppmärksamma de 50 åren av whiskytillverkning vid Miyagikyo lanserade Nikka två ytterst exklusiva jubileumsutgåvor. En från Yoichi och en från Miyagikyo. Till dem valde man att använda whisky från fem decennier, bland annat några av de äldsta faten. 
Resultatet har blivit två jubileumsutgåvor i synnerligen begränsade upplagor. Totalt producerades endast 700 flaskor vardera. Den lilla upplagan och den ytterst eftertraktade whiskyn gör att priset skjuter i höjden, men investeringspotentialen är desto större på en marknad där japansk whisky ständigt tycks slå prisrekord.

Miyagikyo 2019 limited edition 50th anniversary

Säljstart: Torsdag 27 februari, webblansering kl. 10:00
Artnr4024801
Pris: 29 995 kr
Alkoholhalt: 48%
Ursprung: Sendai, Japan
Destillerad: 60-, 70-, 80-, 90-, 00-tal.
Buteljerad: 2019
Ålder: Ej angiven
Totalt antal flaskor: 700
Antal flaskor till Sverige: 6

Yoichi 2019 limited edition 50th anniversary

Säljstart: Torsdag 27 februari, webblansering kl. 10:00
Artnr4025201
Pris: 29 995 kr
Alkoholhalt: 48%
Ursprung: Hokkaido, Japan
Typ: Single Malt Whisky
Destillerad: 60-, 70-, 80-, 90-, 00-tal.
Buteljerad: 2019
Ålder: Ej angiven
Totalt antal flaskor: 700
Antal flaskor till Sverige: 6

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!