Sierra Nevada fyller fyrtio

Efter att ha pluggat kemi och fysik vid California State University i staden Chico, öppnade Ken Grossman 1976 en affär med inriktning på hemmabryggning: The Home Brew Shop. Då hade han länge varit en hemmabryggare själv som dessutom på egen hand byggt all utrustning. Tre år senare, 1979, lyckades han realisera sin dröm om ett eget bryggeri.

Paul Camusi och Ken Grossman 1979

Tillsammans med Paul Camusi byggde de ett lågbudgetbryggeri genom att köpa andrahandsutrustning från nedlagda bryggerier. Den 15 november 1980 bryggde Sierra Nevada (döpt så eftersom Kens andra passion här i livet är fotvandring och Sierra Nevada Mountains hans favoritområde) sitt första öl som lanserades i februari året därpå. Utrustningen må ha varit andrahanda, men det var inte ölet ifråga: Sierra Nevada Pale Ale. Idag är det Amerikas nästbäst säljande så kallade ”craft beer”.
Ryktet spred sig och de hade snart vuxit ur bryggerilokalerna.

Ken och Paul började planera ett större bryggeri och 1989 flyttade de till sin nuvarande plats, fortfarande i staden Chico, där de också öppnade en restaurang, som i sig själv blivit en attraktion: The Sierra Nevada Taproom and Restaurant.

1998 tröttnade Paul Camusi, sålde sin andel tillbaka till Ken som sedan dess är ensam ägare.

2015 öppnades officiellt deras nya bryggeri i Mills River i North Carolina, och det är Ken Grossmans son Brian som ansvarar för det.

Brian Grossman och Ken Grossman, Sierra Nevada brewery

Idag brygger Sierra Nevada cirka 120 miljoner liter, och precis som vid starten är de flesta av dem humlefokuserade.

För att fira de gångna fyrtio åren är Grossman för närvarande ute på turné i USA med det ursprungliga bryggverket – som han byggde själv. Och så lanserar de 40th Anniversary Ale där de använt sig av Clusterhumle som ”bittering Hops” och som avslutningshumle Centennial och torrhumle är Cascade och Centennial. Malterna är Two-row Pale, Oats, Caramelized och Acidulated. På IBU-skalan hamnar ölet på 65 och alkoholhalten ligger på 6 procent. Den 13 mars kommer det hit.

Sierra Nevada 40th Anniversary Ale

Nr: 11785
Pris: 29,90 kr
(Observera att länken till Systembolaget inte börjar fungera förrän släppet närmar sig.)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!