Far & son bakom gin från Fjärås


Lilla Fieruaas Distillery startade 2019 och endast fem månader senare stod det klart att de tagit hem en stororder från Systembolaget – med inget mindre än en London Dry Gin.

Fieruaas Distillery ligger vid havet i Fjärås i Kungsbacka kommun, Halland. Och undrar ni över namnet så är Fieruaas den gamla stavningen av just Fjärås. Det ägs och drivs av far och son Michael och Jacob Zachrisson och startade under 2019. Idén om ett eget destilleri har dock funnits i årtionden.

Michael har en gedigen karriär bakom sig i vin- och spritbolag och har representerat en rad stora internationella spritvarumärken. Men efter 30 år av tjänsteresor och välskräddade kostymer fick drömmen om ett eget hantverksdestilleri bli verklighet.

Michael och Jacob Zachrisson

Jacob, 25 år idag, började redan som 17-åring att jobba extra med sin pappa och har bland annat tagit en stor roll som smakutvecklare. Genom åren har han utvecklat en bred kunnighet och näsa för både doft, smak och design. Han har även själv tagit fram och lanserat både tonic och cider under namnet Urban Peers. I maj förra året valdes cidervarianterna ut av LSG Sky Chefs Lounge GmbH(ett dotterföretag till Lufthansa) att finnas i deras lounger.

Fieruaas Distillery använder i största möjligaste mån närodlade råvaror till sina produkter.
I juni 2021 landar Fjäre London Dry Gin i hyllorna hos 172 svenska systembolag.

London Dry Gin är en egen beteckning och en särskild ginstil, som trots namnet kan tillverkas vart som helst i världen. För att få kallas London Dry Gin krävs bland annat att tillverkning sker på naturliga ingredienser och destilleras med botaniska produkter, enbär, för att ges sin smak. Inga tillsatser och smakämnen får adderas efter destillation och endast 0,1 gram socker per liter alkohol är tillåtet.

– Att efter så kort tid vinna en sådan stor upphandling hos Systembolaget och dessutom med en London Dry, som är den mest högkvalitativa gin som produceras i världen, är en total ”nyp mig i armen”-känsla! Vår gin provades mot över 50 andra internationella gin-varumärken. Och vår vann! berättar en glad Michael Zachrisson.

Men för att provsmaka på hantverk från Zachrissons destilleri krävs inte en ettårig väntan. Redan nu under hösten smyger duon ut en ”distilled gin” – Fjäre Rare Distilled Gin. Men om doft- och smak-karaktären på detta premiärlejon är man fortfarande hemlighetsfull.

– I en så kallad distilled gin får man, till skillnad från en London Dry, addera aromer efter destillation. Vi kommer nog dock att göra vår distilled gin enligt samma princip som vår London Dry. Men eventuellt med lite högre sötma. Mer än så avslöjar jag inte, säger Michael Zachrisson och ler hemlighetsfullt.

Om några år finns siktar man på att lansera såväl whisky som äppelsprit.

Följ Fieruaas Distillery på Facebook

Foto: Fieruaas Distillery

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!