Smaskiga öl med låg alkohol


Det här med alkoholfria alternativ till middagsbordet är inte alltid så lätt. I många år var vatten det bästa alternativet för utbudet av alkoholfritt vin eller öl var sparsamt och låt oss säga mindre bra. Idag ser det lite annorlunda ut, framför allt på ölsidan, helt fantastiska grejer har kommit fram så visst har det hänt massor de senaste åren.

Idag minns man knappt hur ölscenen såg ut för tjugo år sedan. Idag känns det så självklart att nya ölmärken från kända och okända bryggerier dyker upp och att utbudet är precis hur stort som helst. Vi är så bortskämda om man jämför med hur det såg ut tidigare, men mycket vill ha mer. Svensken vill ha stora utbud att välja bland och gärna tillgängligt där man handlar ofta. Både Systembolaget och dagligvaruhandeln har utökat sina utbud vilket verkar välkommet hos konsumenterna.

Men handlar vi mer alkoholfritt nu? Vi ser ju hur hyllorna har blivit större i dagligvaruhandeln, men säljer de något?

Försäljningen av alkoholfritt öl på systembolaget har stadigt ökat berättar Sofia Brännborn på deras pressavdelning. Hon delar med sig av siffrorna och mellan 2017 och 2018 ökade försäljningen med hela 22 procent och 2019 fortsatte ökningen med 12% från året innan. Hela 1 302 053 liter köpte vi på systembolaget förra året.

Sofia Brännborn, Systembolaget

Vi kontaktade även Ica Group där man på sin hemsida berättar om att alkoholfri öl är den populäraste drycken bland alkoholfria alternativ. Här har försäljningen ökat med 23 procent jämfört med föregående år, men de uppger att deras försäljningen av alkoholfritt vin och cider också har ökat. Det är ju bara att gå in i deras butiker för att förstå att man satsat ytterligare på just dessa kategorier. I många av deras butiker finns ett bra utbud att välja bland. Paula Frösell, senior Brand Manager Hälsa för ICA Sverige, säger:

Paula Frösell, Senior Brand Manager Hälsa för ICA Sverige.

? Det är många fester och sociala sammanhang. Att välja alkoholfria drycker kan bidra till större ork för sådant som kanske hade känts tyngre efter några glas alkohol, som till exempel en långpromenad eller en liten löprunda.

Några som har gått in för det här med att producera alkoholfri öl är Big Drop Brewing Co. Rob Fink var en av grundarna och vi frågade honom lite kring det här. Efter att han fick sin första son, lade han av att dricka alkohol och insåg då att utbudet var undermåligt. Det var då idén föddes. Han pratade ihop sig med James Kindred som han känt sedan skolåldern. De två delade uppfattning och skapade tillsammans företaget Big Drop Brewing Co.

James Kindred och Rob Fink som 2016 startade upp Big Drop Brewing Co.

Det var många som inte trodde på deras planer och flera av dem som kontaktades trodde inte att de skulle lyckas. Mycket har hänt sedan starten och låt oss bara säga att det gått väldigt bra och vilken tur att deras vägar korsades med Johnny Clayton som tidigare var experimentell bryggare på Wild Beer och att han var sugen att ta sig an utmaningen i bryggeriet. Rob berättar:

?Vi började med en alkoholfri version av min favoritöl, stout. Inom ett år hade den tagit hem ett silver på World Beer Awards och hamnade på bland annat Systembolaget. Det är fortfarande en av våra mest ansedda öl och förra året vann den Best in Show på Stockholm Beer & Whisky Festival där den tävlade mot 400 andra öl.

Ser du någon trend att dricka alkoholfri öl runt om i världen eller är det bara i visa länder?
? Försäljningen blomstrar i Storbritannien och Europa och medan majoriteten av vår försäljning är i burkar och flaskor, är min vision att man ska kunna få ett stort glas alkoholfri öl från kran. De nordiska länderna har alltid varit vårt huvudsakliga exportområde och det är ingen slump att vår första försäljningschef utanför Storbritannien, Markus Keusen, är svensk.

Vad är det svåraste när det gäller att skapa och producera en alkoholfri öl?
? Vi skiljer oss från många andra bryggerier som producerar alkoholfri öl. Massor av bryggerier tar bort alkoholen från sin öl efter att den har jäst. Men det innebär att en hel del smak, arom och munkänsla också tas bort. Vi jäser vår öl fullt, men genom att använda smarta bryggtekniker och en speciell jäst, får vår öl aldrig över 0,5 procent. Det här innebär att vi kan behålla de smakerna. Vi finner det lättare att producera mörkare öl och humlerika öl alkoholfri. Men vi är ständigt innovativa och har nu åtta stilar av öl i sortimentet, varav de flesta är glutenfria och vissa är till och med veganvänliga.

Ni har fått massor av utmärkelser sedan ni startade upp ert företag, vad tror du gör att Big Drop sticker ut?

? Vi var det första bryggeriet att ägna oss åt att producera endast alkoholfri öl. Det finns några fler som har vuxit upp under de senaste åren, men vi arbetar hårt för att behålla vår marknadsledande status. Det visar vi genom att delta med våra öl i internationella tävlingar. Till exempel har vi två gånger vunnit ”World’s Best” alkoholfria öl vid World Beer Awards och vi vinner ofta medaljer även när de är blind-provade mot öl med full styrka. Vi samarbetar också med några av världens ledande bryggerier för att producera specialutgåvor av alkoholfritt öl som verkligen tänjer på gränserna. Och gissa var nästa stopp på denna världsturné kommer att bli…? Japp, Sverige!

Vem är er huvudkonsument?
?Vi har egentligen inte någon specifik demografisk målgrupp när det kommer till kön, ålder eller ursprung. Istället är vår öl för människor som älskar öl men inte alltid har tid för konsekvenserna av öl. Du kanske tränar för ett lopp, du kanske, som jag, har unga barn som behöver mycket uppmärksamhet, du kanske blir mer medveten om vad du konsumerar.

Richard Bengtsson, bryggmästare på Mariestads

Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson har jobbat under många år för företaget. En härligare bryggmästare får man leta efter. Vi tog en stund med honom för att höra hur han ser på trenden att dricka mer alkoholsvaga ölsorter.

Hur upplever du intresset för alkoholfri öl idag jämfört med för tio år sedan?
?Vi såg för ungefär 10 år sedan hur de första trevande försöken med alkoholfritt öl i Sverige såg sitt ljus, det har varit en fantastisk utveckling och för oss på Spendrups betydde det att vi sålde mer alkoholfritt öl än lättöl för första gången juni 2018. Idag skulle jag säga att intresset och utvecklingen av alkoholfritt öl är större än någonsin.

Vad är det svåraste med att producera en alkoholfri öl?
– Som med all ölproduktion så är det svåraste med alkoholfritt öl att hitta den perfekta balansen mellan alla råvaror och komponenter i ölet. Jag använder mig utav en destillationsmetod under vakuum som ger mycket gott alkoholfritt öl. Det blir ännu svårare att hitta balansen utifrån att den viktiga smakbäraren alkohol saknas.

När ni skapar sådan öl vilka ser ni framför allt är era öldrickare och konsumenter?
– Målgruppen för alkoholfri öl är hälsomedvetna konsumenter och njutningsdrivna öldrickare, det är både män och kvinnor i åldern 18 – 60. Men sakta men säkert lyckas vi övertyga även de ännu äldre.

Du har tillsammans med Mariestads tagit fram många alkoholfria öl, till exempel er nykomling Ofiltrerad sommarlager. Kommer vi få se fler liknande projekt från er?
– Det pågår en ständig utveckling av alkoholfria öl. Definitivt kommer det att komma nya initiativ framöver. Jag jobbar just nu med flera projekt angående Alkoholfritt för lansering 2021.

Att försäljningen ökar är ju tydligt både i dagligvaruhandeln och på Systembolaget. Producenterna ser en tydlig ökning och efterfrågan. Det här är en välkommen trend tycker vi på Allt om whisky & Öl. Med efterfrågan kommer härligt utbud. Varannan alkoholfri öl låter helt klart roligare än varannan vatten men det är ju förstås helt upp till var och en.

Foto: Jessica Glow/TT, Big Drop, Emma Kindred & Magnus Fond

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!