Allt om Whiskys härliga sommargrillrecept

Sommaren är här och förhoppningsvis kommer det att bli många kvällar som helgjutna för grillmiddagar av allehanda slag. Vår mästerkock Anders Tegnér tittade genast österut och lät sig inspireras av det asiatiska köket för stunderna vid grillen.

Salladswrap med fläskkarré och chili


4 personer som drinksnacks
2 skivor / ca 200 g fläskkarré
4 msk sweet chilisås
1 msk riven vitlök
1 tsk riven ingefära
1 msk pressad lime
1 nypa färsk koriander eller bladpersilja, hackad
12 spröda salladsblad
1 dl Srirachamajonnäs
1 dl picklad rödlök

Vispa samman glaze av chilisås, vitlök, ingefära, lime och koriander. Grilla köttet på het grill, pensla köttet med många tunna lager glaze under grillningen. Strimla köttet och lägg det i salladsbladen, toppa med sås och picklad rödlök.

Dryckestips
– Bärig och mjuk pinot noir, t ex
Markowitsch, nr 6695, 109:- / 75 cl
– Smakrik cider, t ex
Poiré, nr 10734, 49:-, 49:- / 33 cl

Grillad Hoisinkyckling med sesamris


4 personer
600 g kycklingfilé
3 msk japansk soja
1 msk pressad lime
12 grillspett
2 dl hoisinsås
1 msk finriven ingefära
1 msk finriven vitlök
4 portioner kokt ris
4 msk rostade sesamfrön
Färsk koriander

Strimla kycklingfilén i halvcentimetertjocka strimlor på längden. Lägg strimlorna tillsammans med soja och pressad lime i en påse. Låt den marinera 60 minuter i kylen. Trä upp kycklingen på spett och grilla dem på medelvarm grill. Blanda en glaze av 2 msk hoisinsås, ingefära och vitlök. Pensla spetten upprepade gången med tunna lager av glazen. Servera spetten tillsammans med ris smaksatt med sesam och koriander samt med den resterande såsen.

Dryckestips
– Asiatisk lager som t ex
Asahi, nr 1556, 16:90 / 33 cl
– En frisk och fruktig Riesling som t ex
Jurtschitsch, nr 2939, 149:- / 75 cl

Grillad kyckling med mango-Sriracha


4 personer
1 st hel lantkyckling

Rub:
1,5 msk paprikapulver rökt
2 msk flingsalt
3 msk muscovadosocker
1-3 tsk cayennepeppar
1 msk lökpulver
1-3 tsk nymald svartpeppar

Sås:
1 st mogen mango
2 msk Srirachasås (inte Srirachamajjo)
2 msk vit vinäger
Salt och svartpeppar
Pressad lime och flytande honung

Klipp bort ryggbenet och bröstbenet så att du får två fina kycklinghalvor. Blanda alla ingredienser till rubben och gnugga in kryddorna i kycklingen. Grilla på medelvarm grill under lock tills kycklingen är genomgrillad men inte överstekt.
Skala och kärna ur mangon. Lägg den i en mixer tillsammans med Sriracha och vinäger. Mixa till en slät sås och smaka av med Sriracha, vinäger, lime, honung, salt och peppar. Skär upp kycklingen och servera den tillsammans med såsen och sallad.

Dryckestips
– Grönt iste. Varmbrygg grönt te som smaksätts med skivad färsk ingefära, citron och honung. Servera det kylt på generöst med is.
– Veteöl, t ex Hoegaarden, nr 1563, 17:- / 33 cl

Goda korvar med koriander och koreansk gurksallad


4 personer
Kryddiga korvar
Korvbröd
Rostad lök
1 st slanggurka
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 msk vit vinsvinäger
1-3 tsk sambal oelek
1 tsk sesamolja
1 msk rostade sesamfrön
Färsk koriander eller bladpersilja

Skiva gurkan tunt och lägg den i en skål tillsammans med salt, socker och vinäger. Blanda runt rejält så att gurkan börjar »svettas«. Blanda i resterande ingredienser, smaka av och låt den sedan stå 1 timme i kylen för att mogna i smaken.

Dryckestips
– Whisky soda, 1 del japansk whisky med 2 delar sodavatten samt rikligt med is serverad i ett highballglas.
– GTT »Gin, Te & Tonic«. Låt en påse grönt te med din favoritsmaksättning dra 15 minuter i 4 cl gin, krama ur tepåsen och häll i highballglas. Fyll upp med is och toppa med tonic.

Tataki


4 personer som drinksnacks
200 g laxfilé, gärna salma eller fröya
1 msk rapsolja
1 dl japansk soja
1 msk rostade sesamfrön
1 dl tunt skivad salladslök
1 -2 tsk wasabi

Pensla laxen med olja. Grilla laxen hastigt på riktigt het grill, 30 sekunder på varje sida (alla 4 sidorna). Vispa samman soja, sesam, salladslök och wasabi. Pensla laxen med sojablandningen. Skär upp laxen i tunna skivor och servera den tillsammans med resterande sojablandning.

Dryckestips
– Sake, Junmai, t ex
Urakasumi Zen, nr 99581, 346:- / 72 cl
– Champagne, t ex
Collet Brut Grand Art, nr 83643, 363:- / 75 cl

Grillad persika med limekräm och bär


4 personer
4 st färska persikor
2 msk smör
1 tsk kanel
2 msk farinsocker

Smält smöret tillsammans med kanel och farin. Dela och kärna ur persikorna, pensla med smöret och grilla på medelvarm grill tills de fått fin färg och blivit mjuka. Servera dem tillsammans med glass och bär.

2 dl Grekisk yoghurt 10 % fett
2 msk pressad lime
1 st passionsfrukt, juicen och kärnorna
2 dl kondenserad mjölk

Vispa kondenserad mjölk, lime och passionsfrukt 3 minuter på hög hastighet. Rör i yoghurten och smaka av med lime. Lägg krämen i botten på en serveringsskål, lägg på grillade persikor.

Dryckestips
– Sake, smaksatt med yozu, t ex
Keigetsu Yuzu
– Sött vitt vin, t ex
Nivole, nr 7787, 85:- / 37,5 cl

Recept & Foto: Anders Tegnér

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!