Test: Benromachs sherrybomb – exklusiv för Sverige

Det går undan i Elgin nu. Inte mer än en vecka efter det senaste släppet från Benromach (Vintage 2009) kommer en ny release, denna gång exklusivt för Sverige. Vi är ett land fyllt till brädden av rök- och sherryfanatiker, så det ter sig lämpligt att en specialbuteljering för oss är lagd på 1:st fill sherry. Den 23:e februari släpps den, och det finns 314 flaskor att lägga vantarna på.

Doft: Trots ett par minuters luftning ger den initiala doften en rejäl alkoholspark i näsgångarna. Kanske inte så märkligt med tanke på en styrka strax över 60 %, men det här är en whisky som behöver lite vatten för att lugna ned temperamentet.

I många fall bör man (åtminstone enligt denna skribent) vara försiktig med vatten och tungt sherryinfluerad whisky. I Benromachs fall funkar det utmärkt, med några droppar vatten kommer rostad hasselnöt, läder och tobaksdrag fram. Här finns mörkrostade kaffebönor också, och ett drag av romrussin. En snyggt avvägd doft så fort man får bort den brännande alkoholhettan.

Smak: Trots den första vattningen river den här till rejält i gommen. Fram med vattensprutan igen för lite tämjning. Med lite mer vatten uppstår samma sensation som vid doften – från en käftsmäll till ljuv komplexitet med drag av fattoner, romrussin, kakao och nötter. Eftersmaken är inte jättelång, men kompenserar genom sin tämligen intensiva ton.

Om det var så att rök och sherryinfluenser är typiskt svenska fäblesser skulle jag nog addera fatstyrka till den listan. På samma vis som vi kan rabbla PPM-tal i sömnen kan du fråga en whiskykonnässör om dennes whisky, och räkna med att få styrkan med en decimals noggrannhet i retur. Därav är det kanske förståeligt att man väljer att buteljera vid 60,2 % styrka för Sverige, men känslan går inte skaka av sig att den här hade mått betydligt bättre av att släppas runt 46 %.

En whiskyns svar på Frankie Goes To Hollywoods debutalbum “Welcome to the pleasuredome”. Några helt fantastiska låtar men som dubblelalbum hade den mått betydligt bättre av att tas ned till en enkelskiva.
Betyg: 8/10

Benromach 2011, 1:st fill Sherry Cask

Selected by Symposion
Alkoholhalt: 60,2%
Nr: 40889
Pris: 857 kr (70 cl)

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.