Ardbeg Scorch – nyhet till Ardbeg day

Ardbeg Day infaller varje år under den sista lördagen av Féis Ìle, Islays Musik- och Maltfestival. Det är ett globalt firande av allt man kan tänkas associera Ardbeg med och som i år kommer att genomföras helt digitalt

Människor från Islay har under många år berättat historier om öns drake, dödad av en heroisk krigare för länge sedan. Den femte juni 2021 firar Ardbeg-entusiaster runt om i världen Ardbeg Day med en ny whisky skapad som en hyllning till denna ”sanna myt”. Det sägs att denna läckra och farligt välsmakande dram är en produkt av Ardbegs odjur från lagerhuset av sten, Dunnage Warehouse No. 3.

Ardbeg Scorch har mognats på amerikanska ekfat som tidigare innehöll bourbon. Intensiva dofter av sot och rök väntar tillsammans med nyanser av grillat, svart lakrits och djärva toner av pastiller.

– Ardbeg Scorch är vår hyllning till den legendariska Islay-draken. Genom att använda våra mest förkolnade fat har vi skapat ett eldsprutande djur av en dram, säger Dr Bill Lumsden, Ardbegs chef för destillering och whiskyskapande.

Smaknoter enligt destilleriet
Färg: Blankt, borstat guld.
Doft: Intensiv arom av sot och rök med inslag av anis. En doft av patchouli och anisfrö blandat med toner av härdat stål. En droppe vatten bidrar till att växtbaserade toner av briarträ, salvia och tallgrenar träder fram.
Smak: En oljig känsla i munnen omfamnar sinnena med ett böljande moln av söt rök och förkolnad ek. Mellan toner av pastiller finner vi även smaken av grillat och svart lakrits.
Finish: Ett långt avslut med en diskret eftersmak av tjära. En smak som lyckligt nog håller i sig utan direkt avslut.

Ardbeg Scorch

Alkoholhalt: 46%
Artikelnummer: 11500
Pris: 1149 SEK
Tillgänglig: Går att beställa på Systembolaget från och med 1 juni 2021, klockan 10.00

Läs mer och följ Ardbeg Day på www.ardbeg.com.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!