Loch Lomond & The Open: Det perfekta skotska samarbetet

David Lind, Loch Lomond Group

Sedan några år tillbaka samarbetar Loch Lomond whisky och den anrika golftävlingen The Open. I år avgörs
tävlingen på den vackra golfbanan The Royal St George’s strax norr om Dover på Englands östkust. David Lind på Loch Lomond group är, som många andra Skottar, en skicklig amatör i golf med ett stort whiskyhjärta. Så här hör whisky och golf ihop.

Som besökare till The Open kommer man kunna se vackra golfslag av världens bästa spelare och samtidigt njuta av en Loch Lomond whisky. För den golfintresserade whiskyälskaren så är detta ett häftigt partnerskap och samtidigt så självklart.

Golftävlingen kallas »The One« och spelas på olika banor runt Storbritannien, bland annat den kända banan St. Andrew´s i Skottland. Alla golfare vill spela The Open och den anses som en av de mest prestigefulla tävlingarna att vinna. Den direktsänds i cirka 200 länder och ses av 600 miljoner hushåll, en ofattbar siffra.

Henrik Stenson, Sveriges kanske bästa spelare, vann The Open 2016 efter en av tidernas mest spännande duell mellan honom och Phil »the thrill« Mickelson. (Vi rekommenderar att se The Open 2016 official film på Youtube, fortfarande spännande att se Stenson vinna).

Golf är en social sport där man får vara ute i vacker natur, motionera och viktigast av allt: umgås. Oftast tävlar amatörer i poängbogey, där man samlar poäng på varje hål.
Proffsen på The Open tävlar i antalet slag mot banans par. Den stora skillnaden är att vi amatörer spelar med golfhandicap, men det gör inte proffsen på The Open. Killen bakom tangenterna, skribenten själv, har 18 i golfhandicap. Man kan säga att jag är som ångorna i Loch Lomonds swan neck pot stills lyne arm, bollen går rakt för att sedan transporteras snett rakt ut i kylan (oftast rakt in i skogen när det gäller mina slag).

David Lind från Loch Lomond Group som har lägre, alltså bättre, golfhandicap är mer som Loch Lomond Straight necked pot stills om man ska göra en parallell. Han slår oftast bollen rakt och dit han vill. Det ska dock påpekas att den med högre golfhandicap får fler slag per runda när man tävlar i poängbogey. Just detta gör golf otroligt kul då sämre spelare kan ha en chans att vinna mot en bättre spelare.

Golf och whisky hör ihop och är det något som David Lind är fullt medveten om. Hans två världar förenas speciellt så här till sommarens stora golfturnering. Ofta ser vi David i whiskysammanhang men vi ville veta mer om hur hans två intressen hör ihop.

Först måste vi duka av denna fråga. Hur bra är du på golf?
– Varje skotte föds med ett lågt golfhandicap, det är i vårt DNA. Haha! Jag är ok och har spelat länge men framför allt så gillar jag sporten väldigt mycket.

Vilken whisky finns alltid i din golfbag?
– Alltid Loch Lomond 12 YO och ett praktiskt hopfällbart glas i rostfritt stål.

Har ni några golf- och whiskytraditioner i Skottland? I Sverige får man njuta av en whisky när man gör en Birdie?
– Haha, jag gör sällan birdie. Den traditionen har vi inte riktigt men det finns ofta en liten flaska whisky i golfbagen för eftermiddagsrundan. När jag tävlar fäller jag inte ut mitt glas dock, det blir inte bra.

Hur kommer det sig att ni började jobba världens största golftävling?
– Golf och Whisky är Skottlands mest kända exporter. Sedan får man även titta på statistik som tagits fram, enligt en studie så är 50% av alla The Open Fans även intresserade av whisky. När nya ägarna tog över 2014 så ville man verkligen visa hur bra whisky Loch Lomond tillverkar och då började vi buteljera äldre versioner och även en bredare premium-serie whisky. Jag menar, finns det en bättre plattform då The Open har flera 100 miljoner tittare världen över och är ansedd att vara den mest prestigefulla internationella tävlingen. Framför allt så gillar många golfare whisky och vice versa. Det gjorde heller inget att min VD, Colin Matthews, är riktigt duktig på golf och älskar sporten.

Vad kommer ni göra på plats under tävlingen?
– Vi kommer vara på flera ställen och servera Loch Lomond. Det är en glädjefylld folkfest som är kul att vara på. Man kommer kunna testa olika Loch Lomond whiskys i olika eventområden och dryckestält. Intresset på plats har varit stort och kul att det är så många whiskyintresserade.

Har du spelat på Saint George’s där The Open kommer äga rum?
– Nej tyvärr inte men vore kul att testa. Otroligt vacker bana.

Har du någon favoritspelare på touren?
– Oj, det finns många! Lee Westwood är en sann gentleman och bra för allt runt omkring golfen med sin positiva attityd. En riktig glädjespridare. Sen är jag otroligt imponerad av Bryson DeChambeau, hans sätt att utveckla sitt spel och unika
träningsmetoder. Vilken drive!

Colin Montgomorie? Wow vilken ambassadör!
– Ja, vi är verkligen glada att få jobba med honom. Riktigt trevlig herre som är kul att lyssna på under våra Loch Lomond-event. En riktig legend och han gillar att njuta av bra whisky!

Ni har precis lanserat en Special Edition. Vad kan du säga om den?
– Två faktiskt, men i Sverige har vi lanserat en! Den som finns att beställa på Systembolaget är vi riktigt nöjda med och Loch Lomond får en speciell smak från de amerikanska »nyeksfaten«, Michael och Colin har gjort ett bra jobb. Som med alla Loch Lomond singelmalter så finns fruktiga noter och i denna upplaga hittar jag persika och päron. En härligt krämig karaktär av vanilj från faten med lite rök i bakgrunden. I år har vi även lanserat en äldre 20-årig Loch Lomond för The Open som är slutlagrad på engelsk ek. Otroligt spännande att jobba med engelsk ek, tyvärr så säljs den huvudsakligen i Storbritannien.

Har du några tips på banor nära destilleriet eller i Skottland?
– The Carrick golf course är en av mina favoriter. Underbar natur, har både utmanade och roliga golfhål. Ett av hålen slår man ut från en höjd och ser ut över ön Inchmurrin i Loch Lomond, helt förtrollande. Sedan kan jag rekommendera banorna i Campletown där Glen Scotia Distillery ligger. Kan vara lite utmanande med vinden.

Hur är legenden Colin Montmomerie som Brand Ambassador?
Det finns många bra brand ambassadors ute i världen men här tror jag Loch Lomond har tagit jobbet till en helt ny nivå. Golflegenden och nu tillika Loch Lomond Brand Ambassador, Colin Montgomerie blev invald i World Golf Hall Of Fame 2013 och har vunnit 31 tävlingar på europatouren, flest av alla spelare från Storbritannien och det placerar honom på en fjärde plats i världen. Tur att han även är från Skottland och älskar whisky. Om årets upplaga av Loch Lomond The Open Special Edition säger Colin Montgomerie själv »Att få jobba med Michael Henry igen har varit en otrolig upplevelse. Jag vet att både golfare och whiskyfans kommer älska det vi lyckats producera« Så tillbaka till David Lind och vårt samtal.

Loch Lomond lanserar alltid en exklusiv The Open whisky, berätta om den!
– Årets upplaga kallas Loch Lomond The Open Special Edition 2021, 46%. Vitspriten är en blandning från Loch Lomonds traditionella pot still och deras straight neck pot still. I blandningen finns även destillat där man använt vinjäst. Master blender Michael Henry har tillsammans med golfproffset Colin Montgomerie blandat whisky från tre olika typer av amerikanska fat och slutlagrat på amerikansk virgin oak/nyek. Som tur är så har Sverige fått några flaskor och går att beställa på Systembolaget för 499 kr. Stort plus för golfälskaren är att flaskan är signerad av Colin Montgomerie, mäktigt!

Loch Lomond Special Edition

Nr: 50654
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 46 %
Pris: 499:-

Viktiga golftermer att känna till

För dig som vill klara en kväll med
golfnördarna under The Open.

Pilsnerslag – även kallad Mulligan, om man misslyckas med rundans första slag så kan man komma överens med kompisarna att slå en till. Var försiktig när du spelar med folk du inte känner.
Tee – Utslagsplatsen
Birdie – Innebär att du slår ett slag mindre än hålets par. Till exempel 4 slag på ett par 5-hål.
Eagle – 2 slag under hålets par. Till exempel när man slår 2 slag på ett par 4-hål.
Albatross – 3 slag under hålets par. Borde kallas Unicorn.
Bogey – 1 slag för mycket på hålet. Dubbelbogey är som det låter, riktigt trist.
Boll – Grupp av spelare som spelar tillsammans. 2 personer tvåboll osv.
Cut – kvalgräns för att få spela vidare i tävlingar. Klara cutten hör man på TV ofta.
Dogleg – Golfhål som har höger eller vänstersväng. I kartvy fattar man.
Draw – skruva bollen lätt till vänster som högerspelare.
Hook – ofta en misslyckad draw, bollen skruvar sig kraftigt vänster för högerspelare.
Slice – Motsatts till hook och det som händer 99% av alla nybörjare. Skogen nästa!
Duff – När man oavsiktligt träffar marken innan bollen vid ett slag. Man gräver peat.
Fairway – den delen av banan man vill träffa från tee, det finklippta.
Ruff – Här vill man inte hamna. Höga gräset bredvid fairway.
Floridabollar – begagnade bollar
Fore – varningsrop när man slår bollen galet och kan träffa någon stackare.
Gimmie – Om bollen ligger nära hålet efter ett slag eller putt så kan kompisen ge en »gimme«. Sparar tid och man slipper böja sig och hämta bollen i hålet.
Loft – klubbans vinkel på bladet. Med en lägre vinkel flyger bollen längre
Out of bounds – När man slår bollen utanför banområdet. Ett slags plikt och tårar ingår.
Pliktslag – Straffslag om man bryter mot reglerna eller till exempel hamnar i vatten.

Sedan 1999 har Tommy jobbat med dryck. 2011 blev det whisky på heltid som brand ambassador och brand manager hos olika distributörer. Idag jobbar Tommy som konsult inom öl och whisky med inriktning på dryckestrender och marknadsföring.