Tre apor i drinken tack!

Whisky i drinkar är väl trevligt? Eller vad tycker du? Det finns en hel del klassiker som kan göras med whisky som grund. Så fort man nämner att man vill göra en drink på single malt brukar dock många tycka att man är lite av en galning. Ämnet överhuvudtaget är lite av en vattendelare för många.

Monkey Shoulder är en blended single malt. Alltså en blandning från flera single malts (inte att blanda ihop med blended whisky alltså).

William Grant & Sons stod för skapandet redan 2003 och många bartenders har sedan dess tagit sig an whiskyn i sin bar. De tre aporna som pryder flaskan är bekanta för många men inte alla minns namnet på whiskyn.

Från början var Monkey Shoulders recept officiellt och öppet, man använde William Grant & Sons tre speysidewhiskies Glenfiddich, Balvenie och deras ”lillasyster” Kininvie. Idag är man lite mer flytande kring ämnet och exakt hur receptet ser ut och vilka single malts som tillsammans fyllt flaskan är lite mer oklart. Men resultatet blir bra och funkar dessutom fantastiskt i drinkar.

Johan Krieg är Portfolio Manager för William Grant & Sons och jobbar bland annat med varumärkesaktivering för framförallt Hendrick’s och just Monkey Shoulder. Han är nykomling hos importören Nigab men absolut inget blåbär inom dryck.

Johan Krieg, med bland annat Monkey Shoulder i sin portfölj.

– Jag har mer eller mindre jobbat med restaurang och i huvudsak barer hela mitt vuxna liv. När jag lämnade mitt sista jobb i baren på Mister French 2015 gjorde jag det för att driva eget. Jag och mina bröder startade Treat, en eventverksamhet med fokus på dryckescatering, som tyvärr mötte sitt slut i och med pandemin. Jag är supertaggad på vad som kommer framgent med det här talangfulla gänget!

– Jag som jobbar väldigt mycket med Monkey Shoulder ser det som en produkt som är väldigt kompetent i sin smakprofil men som ändå passar många, såväl rom-entusiaster som den icke-klassiska whiskydrickaren. När man från producentens sida dessutom trycker på att man gärna får blanda drinkar med den så visar man ju verkligen att whisky är något för alla!

– Trender är alltid svårt, som så många andra så ser jag att det finns en väldigt tydlig trend med närodlat och minskat klimatavtryck i svallvågorna av klimatdebatten, något som självklart är väldigt bra! Att man från branschens håll hänger med på det här och visar att man kan göra goda drinkar med det man hittar hemma är superviktigt och det är något jag följer med stort intresse.

Ginger Monkey

5 cl Monkey Shoulder
12 cl Ginger Beer (alt Ginger Ale)
Apelsinzest

Fyll ett högt glas med isbitar
Mät upp whiskyn i glaset och toppa upp med Ginger beer. Ginger ale är ett alternativ men ändrar självklart drinken. Chefredaktören Emma föredrar Ginger beer! Toppa med apelsinzest.

Old Fashioned

6 cl Monkey Shoulder
1 cl sockerlag
en till två droppar Angostura Bitter
Garnera med citronskal

Häll ingredienserna i ett mixerglas.
Häll i mycket is och rör om.
Fyll ett tumblerglas med is
Sila ner drinken i glaset över isen
"Twista" en bit citronzest över drinken
och lägg det sedan i drinken.

Monkey Jam Sour

5 cl Monkey Shoulder
2 cl färsk citronjuice
0,5 cl sockerlag
1 msk hallonpuré eller sylt (testa med den du har hemma i kylen)
En till två droppar av orange bitters
(Citron till garnering)

Fyll en shaker med is
Häll i alla ingredienser
Skaka väl
Lägg i en stor isbit i glaset innan du häller över drinken
försiktigt genom en sil.
Garnera med en citronskiva

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!