Whiskymässa på böljorna blå

Världens största flytande whiskymässa, Viking Lines Cinderella Whisky Fair blev en lyckad tillställning. Både utställare och besökare uttrycker sig positivt om 2023 års upplaga.

Många av besökarna är trogna gäster och har varit med under många år på Cinderella Whisky Fair. Lars-Erik och Anki från Enköping är några av alla trogna gäster som var nöjda med mässan.
– Ja, det är lagom mycket folk och ett bra utbud med mycket roligt att prova. Vi tycker det är svårt att hinna med allt bara. Att hinna med att äta gott, gå på de provningar man vill gå på, samt besöka mässan. Men det är kanske ett angenämt problem? säger Larsa och Anki.

Utställaren Per Ottnargård som jobbar för Svenska Gammelstilla Whisky var också nöjd med årets mässa.
– Det var första gången vi var med och allt har fungerat väldigt bra. Kul att så många besökare har uppskattat våra whiskies. Vår single cask speciellt framtagen för just denna mässa känner vi oss extra stolta över.

Mässan är uppdelad på tre kryssningar. Populärast brukar första kryssningsdygnet vara. Även i år blev första kryssningen fullbokad tidigt.
– För mig är Cinderella en fantastisk mässa, säger Johan Blom, Allt om Whisky-stipendiat 2022.
– Kanske inte på grund av mässan i sig, utan för alla de härliga människor som jag har glädjen att möta, prata med och lära känna. Att det är gott om branschfolk gör det extra roligt.

Let’s open up over whisky hade en monter för första gången på mässan. Let’s open up over whisky är ett initiativ som startade sommaren 2021, där olika leverantörer från whiskyindustrin gick samman för att få ner barriärerna och stereotyperna för whiskykonsumenten. T.ex. att även få kvinnor att känna sig mer inkluderade i denna underbara värld.
– Vi är något på spåren och förändringar sker inte över en natt. Men tillsammans gör vi whiskyvärlden till en fantastisk värld för alla. Så säger Sara Larsson, High Coast Whisky, och Susan Stenström, ordförande i Svenska Whiskyförbundet, som är några av initiativtagarna. Let’s open up over whisky har dessutom instiftat en utbildning och ett resestipendium som kommer delas ut på Svenska Whiskyförbundets convention den 20 oktober. Vill du veta hur du söker stipendiet kan du hitta information på deras hemsida.

Historiskt sett har fantasterna kryssat första kryssningen. Framför allt för att säkerställa att de ska få prova allt de vill. Kryssning nummer två och tre är en blandning av fantaster och nyfikna whiskyälskare. Men upplevelsen i år är att det var mer blandat över alla tre kryssningarna.

Provning och food pairing med Royal Brackla.

Ett uppskattat inslag på Cinderella Whisky Fair är alla de Master Classes som hålls. Vill man gå på någon av alla provningar måste man vara ute i god tid och boka in sig. De är väldigt populära. Malcolm Waring från Old Pulteney bjöd bland annat på deras 25-åring under provningen, en 25-åring som sålde slut redan under första kryssningsdygnet.

Men den provning som blev årets snackis var absolut John Dewar & Son’s Royal Brackla-provning med Matthew Cordiner, en provning där besökarna fick matcha olika fatlagringar med den sherrytyp som den lagrats på. Och dessutom koppla respektive whisky med olika tilltugg i form av en food pairing. Att sedan Matthew håller ihop provningen väldigt bra och på rätt nivå gjorde att ingen gick därifrån oberörd.

Utställarna hade minst lika kul som besökarna.

Något som saknades i år var välgörenhetsauktionen. Objekten som såldes på auktionen var donerade från de olika destillerierna och leverantörerna. Pengarna som auktionen genererade gick oavkortat till Östersjöfonden. Det är synd att auktionen inte finns kvar då samlarna kunde ropa in rariteter samtidigt som pengarna gick till något viktigt.

Summeringen av årets mässa är dock en stor tumme upp. När både gäster och utställare är så nöjda måste man anse att det var en succé. Kan man göra något för att förnya och utveckla konceptet? En rolig tanke skulle ju vara att flytta mässan till M/S Viking Glory, Viking Lines senaste fartyg som har stora fina ytor som skulle passa för en mässa. Då behöver man inte använda bildäck som mässlokal. Om Viking Line nappar på denna strålande idé får vi se framöver.

Jonas är en av Allt om Whiskys stipendiater och har även varit med i flera av våra "Dagens Dram"-filmer. Provar gärna whisky och andra drycker. Erfaren fallskärmshoppare med åtskilliga tusen hopp i bagaget.