Recept: Äntligen dags för kräftskiva!

Dags att samlas till årets roligaste skiva! Vi har gjort några riktigt trevliga tillbehör till kräftorna – drinkar, goda såser, spreads och små fina munsbitar. Den traditionella potkäsen får i år smak av Almqvists Rejmyre Akvavit och lite färsk timjan. Laga våra goda tillbehör så blir kräftskivan en garanterad succé!

Brännvinspaj

Brännvinspaj

Ger 8 minipajer

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 2 dl grädde
  • 150 g riven Brännvinsost
  • 50 g babyspenat, grovt hackad
  • 150 g palsternackor
  • 8 ark filodeg
  • muffinsplåt i metall
  • smör till formen

Gör så här:

  • Vispa ihop ägg och grädde till en jämn smet.
  • Vänd i palsternackor, ost och spenat.
  • Smaka av med salt och peppar. Smöra formen och tryck i filodegen.
  • Fyll upp med pajsmet och baka i ugn, ca 10-15 minuter på 175°.
  • Servera minipajerna tillsammans med kräftorna.
  • Tips – smaka av smeten med några centiliter Almqvists Rejmyre Akvavit!
Potatismuffins

Potatismuffins

Ger 10 minimuffins

Ingredienser:

  • 300 g kokta små delikatesspotatisar
  • 1 gul lök, strimlad
  • 2 msk olivolja
  • 6 st ägg
  • 200 g riven ost, t ex Herrgårdsost
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • muffinsplåt i metall
  • smör till formen

Gör så här:

  • Smörj formen med smör.
  • Stek lök och potatis några minuter i oljan, fördela dem sedan i formen.
  • Vispa samman en jämn smet av grädde, mjöl, bakpulver, mjölk och ägg.
  • Rör i osten och smaka av med salt och peppar.
Citronsås

Citronsås

Ger ca 3 dl sås

Ingredienser:

  • 1 stor citron
  • 2 msk socker
  • 2 dl crème fraiche

Gör så här:

  • Tvätta citronen noggrant. Skala den med potatisskalare och lägg skalet i en liten mixer. Skala bort det vita skalet med kniv och lägg fruktköttet i mixern.
  • Slå på socker och mixa några minuter på högsta hastighet. Det skall bli en fin puré.
  • Sila citronpurén och ställ den i kylen.
  • Vispa crème fraichen på samma sätt som vispgrädde. När den blivit fast och fluffig så rör i citronpurén och smaka av med salt, peppar och eventuellt en nypa socker.
Potkäse

Potkäse

Ger ca 300 g

Ingredienser:

  • 150 g smakrik hårdost
  • 100 g rumstempererat smör
  • 3 cl Almqvists Rejmyre Akvavit
  • Eventuell smaksättning, t ex kummin, dillfrön eller timjan

Gör så här:

  • Skär ost och smör i tärningar.
  • Lägg smör, ost och akvavit i en mixer och mixa till en fluffig spread att servera tillsammans med bröd.
  • Vill du ha mer smak så tillsätt kryddor under mixningen.
Sötpotatisaioli

Sötpotatisaioli

Ger ca 3 dl sås

Ingredienser:

  • 1 medelstor sötpotatis

  • 2 äggulor

  • 1 msk finhackad vitlök

  • 1 msk pressad citron

  • 1 tsk dijonsenap

  • Några stänk Tabasco

  • Dela sötpotatisen på längden och baka den i ugn med snittsidan neråt.

  • Baka i ca 25 minuter på 225° i en ugnsfast form med lite olja i botten. När potatisen är helt mjuk rakt igenom så dra av skalet.

  • Lägg den varma potatisen i en mixer och mixa i vitlök, citron, senap och äggulor. Slå sedan i oljan med tunn stråle till en krämig sås. Blir såsen för tjock så späd med lite vatten.

  • Smaka av med salt, peppar, Tabasco och vitlök.

Dillrostade morötter

Dillrostade morötter

Om några av dina gäster inte äter kräftor så servera morötter. Borsta, skölj och dela dem i fina bitar. Ringla på rapsolja och smaksätt med flingsalt, peppar och dillfrö. Stek i ugn, ca 15 minuter på 200°.

Blommig martini

Blommig martini

1 cocktail

Ingredienser:

  • 5 cl gin
  • 2 cl färskpressad citronjuice
  • 1-2 cl koncentrerad flädersaft
  • 1 lång skiva gurka
  • 1 stjälk färsk mynta
  • Is

Gör så här:

  • Slå gin, citron och fläder i en shaker med is.
  • Skaka länge så att vätskan blir iskall.
  • Sila upp i kylda glas och toppa med gurka trädd på myntakvist.

Dryckestips för kräftfesten


Till drinken

Almqvist Nordic Dry Gin
Nr: 39087, volym: 50 cl, pris: 349 kr

Till maten
Almqvist Rejmyre Akvavit
Nr: 39496, volym: 50 cl, pris: 349 kr

Sierra Nevada Pale Ale
Nr: 1525, volym: 355 ml,  pris: 25:90 kr

Sokos Assyrtiko
Nr: 2688, volym: 2000 cl, pris:199 kr

Anders Tegnér är något så mångsidigt som skribent, kock och fotograf. Han skriver och fotograferar för Allt om Whisky och syns frekvent i TV och tidningar. Se mer av Anders alster på tegnersmat.se