The Balvenie Motorcycle – svenskbyggda MC:n på tur i Skottland

Allt om Whisky fick följa hur två världar möttes när motorcykelbyggaren Ida Olsson byggde The Balvenie Motorcycle. Ett kreativt projekt där inspiration från whiskyns fina hantverk förvandlades till ren MC-konst.

Foto: Sam Retford

The Balvenie distillery grundades av William Grant & Sons 1892 bara några år efter deras första destilleri Glenfiddich hade destillerat sina första droppar. De hyllar och värdesätter det historiska hantverket och är en av de få destillerier som upprätthåller traditionellt mälteri, egna kopparslagare och tunnbindare på plats.

The Balvenie har genom åren gjort många spännande samarbeten där konstnärer och artister av olika slag fått skapa fritt med The Balvenie som inspirationskälla.

Den här gången var det Erik Möller, brand manager för The Balvenie i Sverige, som fick idén till detta kreativa projekt. Det skulle bli ett samarbete tillsammans med den svenska motorcykelbyggaren Ida Olsson. På en resa till The Balvenie distillery i Skottland fick Ida fylla sin idébank för sin whiskymotorcykel och bygget var snart i gång.

Ida har sin verkstad i sitt garage strax utanför Halmstad och det var här hon stöpte om en Royal Enfield Continental GT 650 till att bli The Balvenie Motorcycle med exklusiva detaljer och materialval som återspeglar whiskyns hantverk och precision.

Precis som vid whiskytillverkning kräver hennes arbete planering, engagemang och passion. På motorcykeln finns bland annat en specialdesignad bensintank, handsydda läderdetaljer och komponenter snidade i ek. Resultatet kallar Ida själv stolt ”en retrostukad whisky-racer”.

I höstas fick The Balvenie motorcycle till slut prova på landsvägarna i Skottland på en tur till destilleriet som inspirerat dess design.

De fantastiska vägarna i Skottlands högländer är en välbesökt plats för mc-intresserade välden över tack vare sina slingrande vägar genom en hisnande och varierad terräng, från majestätiska bergskullar till pittoreska byar.

Vägarna är kända för sina sköna kurvor och dramatiska stigningar, vilket ger motorcyklister möjligheten att njuta av spännande körning tillsammans med vyer att minnas och ett antal destillerier att besöka. Har man tur kan även vädret bjuda på lite spännande äventyr, så ett bra tips är att ha fler planerade stopp på vägen, bara ifall att.

Till slut kom whiskymotorcykeln fram till sitt ”moderskepp” The Balvenie Distillery. Det här är platsen som sådde fröet för Ida Olssons kreativa skapelse på två hjul och som sig bör är nu cirkeln sluten när The Balvenie motorcycle får parkera utanför det vackra destilleriets port. En väl värd paus, en whisky eller två plus en övernattning innan resan hemåt mot Sverige.

Se The Balvenie Motorcycle – Vinn biljetter till MC-mässan!

Vill du få chansen att se The Balvenie motorcycle som Ida Olsson byggt? Motorcykeln kommer att visas upp på MC-mässan i Älvsjö,
Stockholm 26-28 januari 2024. (I Norrvallas monter A20:10) Var med och tävla så kan du vinna två biljetter till MC mässan.
Jag vill vara med och tävla!

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.