Mästerverk från Brugal

kan mer om rom än Brugal, en romproducent som verkat i Dominikanska republiken i långt över hundra år. Och på Brugal är det få som kan mer om rom än deras Maestra Ronera, Jassil Villanueva Quintana, en romkonstnär som bakom sig har fem generationers erfarenhet och kunskap.
Och som alla stora konstnärer vill Jassil skapa mästerverk, gå ett stycke bortom det som redan gjorts och skapa en rom som överträffar allt som tidigare gjorts, i alla fall på Brugal. Därför skapade hon Brugal Maestro Reserva, en exceptionell rom gjord för att smutta på i ensamt majestät, möjligtvis över is.
För att nå denna perfektion använder hon sig av ’Mörk aromatisk rostning’ en metod som både är unik för -och utvecklad av- Brugal. Hon börjar med rom som lagrats i sherryfat av amerikansk ek, och när hon bedömer att den nått sin topp töms faten och romen ställs åt sidan.
Därefter rostas de tömda faten med stor precision och romen hälls tillbaka för att ta till sig de delikata karamelltoner som frigjorts av rostningen under ytterligare en tids lagring i den dominikanska solen.
Och när Jassil bedömer att tiden är mogen har hon en rom som är både len och rik, med en söt vaniljkrämighet och en sammetslen karamell som får en mjukt rökig kontrast från de rostade faten. Ett verkligt mästerverk, med rika aromer av ek, röda frukter och fina stråk av rök som balanseras av karamell. Karamelltonerna återkommer i smaken, där de får sällskap av choklad och torkad frukt, med antydan av brunt socker och apelsinskal.
Som alla mästerverk finns Brugal Maestro Reserva i ytterst begränsad upplaga, bara något hundratal flaskor kommer till Sverige.

Brugal Maestro Reserva

Alkoholhalt: 41,2%
Nr: 4150401
Volym: 70 cl
Pris: 1 899 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!