Whisky in flames

anders-och-glas_2Med över två miljoner sålda skivor, flera grammisar, ett exportpris från regeringen och spelningar med band som Iron Maiden, Metallica och Slayer är In Flames idag ett band på samma internationella nivå som andra svenska stoltheter som The Hives och The Cardigans. Frontmannen Anders Fridén har ett passionerat whiskyintresse, särskilt för årgången 1973 …

Platsen:  bland whiskyflaskorna på Loch Fyne Whiskies i den skotska byn Inverary:
– Excuse me… Aren’t you Anders from In Flames?
Den uttråkade tonårskillen på semester i Skottland med sina föräldrar närmar sig och skiner upp när han får ett jakande svar.
– I just saw you guys in Glasgow! You’re bloody brilliant! What are you doing here?!?

Det är inte många som känner till att Anders Fridén, sångare i In Flames, också har ett brinnande whiskyintresse sedan många år.
– Det började runt 1997 någon gång, när jag var lärling på Studio Fredman i Göteborg. Fredrik Nordström, som ägde studion, och jag brukade gå till en bar efter jobbet och snacka, berättar Anders. Jag brukade dricka Clan Campbell tills bartendern rekommenderade en Glenmorangie. Djupet och längden i smaken gjorde ett enormt intryck på mig, och när jag sedan fick prova Glenmorangie 18 yo, och insåg tyngden i åren på fat var jag fast.

Efter den introduktionen till maltwhiskyns värld dröjde det inte länge innan Anders började samla flaskor själv, och idag är samlingen rätt omfattande med inriktning på 1973 (födelseåret) och udda tappningar. Av ’73:orna är Glen Flagler och Ladyburn-tappningarna två av stoltheterna. Ett par andra höjdpunkter i samlingen är en relativt ung (18 yo) Macallan destillerad just 1973, och en Glenugie (»Särskilt kul efter att ha provat en fantastisk 77:a på Akkurat häromdagen«).

Som de flesta som gett sig på att samla whisky, så har även Anders känt av att det inte är helt billigt att få fatt på de tappningar man vill ha, särskilt som originalbuteljeringar är det Anders traktar efter mest när han köper.

if-live-pl-swe088– Jag spenderar nog mer än jag borde på min whiskysamling, men samtidigt är det något jag får tillbaka oerhört mycket av… det  är  ju dyrt, men för mig är det värt det.
Även om det är orginalen Anders letar efter först och främst, har många tappningar från oberoende buteljerare också hamnat i hans samling. En Cadenheads-tappning från Glenfarclas, och även några Murray McDavids Mission-tappningar har imponerat.

– Annars tycker jag att det har blivit rätt ojämna tappningar från de oberoende buteljerarna på senare år, säger Anders. Det blir svårare att hänga med på allt som släpps, och det känns som en hel del skräp som inte skulle klarat sig för ett par år sedan buteljeras idag.Som turnerande musiker har Anders Fridén kunnat besöka whiskyaffärer världen över, men återkommer till framförallt skotska Royal Mile Whiskies och The Whisky Exchange för servicen och utbudet. Nuförtiden gås turnéschemat igenom noggrant, och synkas via Google för att hitta nya bra whiskyaffärer.

– Inför turnéerna på den här skivan (A Sense of Purpose, som släpptes den 2:a april 2008), så vill jag bland andra besöka Lenells i New York för bourbon och La Maison i Paris, som ska ha ett fantastiskt utbud, berättar Anders. Tydligen ska det finnas en bra affär i Tokyo också vid centralstationen som jag måste leta rätt på!

Man skulle kunna tänka sig att ett band som In Flames hunnit avverka de flesta whiskybarer världen över, men Anders konstaterar att det, resorna till trots, fortfarande är Akkurat i Stockholm som står högst upp på listan. Den hemtrevliga atmosfären, utbudet av whisky och musslorna är en svårslagen kombination, och kan egentligen bara matchas av Pot Still i Glasgow, menar han.

glaskoll– Sen, om man pratar upplevelser är Duffies Bar på Islay ett kapitel för sig… Här provade jag Bunnahabhain 12 yo Port Finish som fortfarande är en stor whiskyupplevelse för mig!
När vi avslutningsvis diskuterar finishes, ett ämne som många whisky-afficionados har starka åsikter om, är Anders lite ambivalent.

Han ser värdet av olika slutlagringar, och kan vara nyfiken på vad de gör med whiskyn.
– Men jag kan bli lite misstänksam mot dem, det känns som det antingen är dålig sprit som maskeras, eller en bra sprit som man riskerar att förstöra!
Av de whiskies som slutlagrats går portvinsfat igen bland favoriterna, liksom vissa sauternes-finishes. Men, i slutändan är det inte mycket som slår en helt igenom sherryfatslagrad whisky, om man frågar Anders Fridén.
När man hört Anders Fridén prata om whisky, blir svaret på tonårskillens fråga i Loch Fyne: »What are you doing here?!?« uppenbar: det är en ovanligt passionerad whiskyvän vi har att göra med.

Anders om …

Bästa lördagskvällswhisky
–?Innan en spelning dricker jag aldrig rökig whisky, för röstens skull. Då får det bli en Glenfarclas, Springbank eller en sherrylagrad Macallan.

Bästa söndagseftermiddags-whisky
–?Gärna något rökigt att sitta med ett tag. En 70-tals Ardbeg är aldrig fel… Jag har en helt perfekt balanserad 72:a som sitter perfekt på eftermiddagen.

Bästa whisky-minne
–?När vi besökte just Ardbeg. Jackie korkade upp ett sherryfat från 1974, och serverade oss ett prov direkt i ett stort, skitigt dricksglas. Det bröt mot alla oskrivna whiskytabun och var helt magiskt. En fantastisk upplevelse!

In Flames

• Bildades i Göteborg 1993.
• Bandet har släppt nio album, och är stilbildande inom den hårdare metallrocken.
• De har sålt över två miljoner album, och turnerat jorden runt. Deras senaste album har alla toppat den svenska försäljningslistan.
• In Flames har tilldelats Regeringens Exportpris för sina utlandsframgångar.  »Tack vare In Flames har Sverige nu ett metalband i absolut världsklass«, sa dåvarande finansminister Thomas Östros.
• Bandet har bidragit med en låt till tv-spelet Guitar Hero III.
• Bandets konsert på Gröna Lund i somras slog publikrekord – man var tvungen att stänga tivolit för publiktrycket.
• In Flames befinner sig just nu på sin största turné hittills. Premiären i Glasgow hyllades i Expressen. Turnén avslutas i april 2009, efter att bandet hunnit med Europa, Storbritannien, USA, Asien, Australien, Japan och Sydamerika.

Foto: David Mortimer-Hawkins & Patric Ullaeus

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.

En kommentar

Comments are closed.