Emmas favoriter


Den första september kom 120 flaskor Mackinlay’s Rare Old till Systembolaget. Får du möjlighet att smaka på innehållet i en av dem så gör det.

Men vad är det då som är så speciellt med den?

Många destillerier runt om i världen tar tacksamt emot varje chans de får att koppla sin whisky till någon historisk händelse. Ibland tror man nästan att de ska slå knut på sig själva när de försöker hitta på nya vägar för att få ut sina nya produkter. En del av deras idéer är goda, andra mindre bra.

När det gäller Mackinlay’s tycker jag att Whyte & Mackay på ett bra sätt förvaltat det unika tillfälle som föll dem i händerna.

Vi skrev om whiskyfyndet på Antarktis i nummer 3 förra året. Men historien är värd att rekapitulera:

I januari 2010 grävdes fem lådor upp från isen under upptäcktsresanden Ernst Shackletons läger i Antarktis. Lådorna hade legat nedgrävda sedan 1907. Tre av dem innehöll whisky och två brandy. En av de nedfrysta lådorna flögs till Nya Zeeland och på Canterbury Museum byggdes ett särskilt »djupfryslaboratorium« där man långsamt tinade upp lådan ifråga.

Den visade sig innehålla elva flaskor Mackinlay Rare Old Highland Malt Whisky från 1896-97, de är också märkta med »British Antarctic Expedition 1907 Ship Endurance«. Märkligt nog var bara en enda av dem trasig – fast däremot saknades en flaska, som några av expeditionsmedlemmarna förmodligen delat på innan (eller medan) de grävde ner dem.

Richard Peterson på Whyte & Mackay har alltså lagt pussel och återskapat denna whisky i sitt laboratorium, och visst är det spännande. Så här smakade alltså whisky 1907. Resultatet är helt annat än jag av någon anledning förväntade mig.

Whiskyn är lättsam, aning knuten till sin doft till en början. Maltig med lätta hötoner. Den gör sig väl att få stå i glasen en stund. Ett par droppar kan hjälpa i doften men om jag var du så skulle jag inte ha i vatten utan att dofta och smaka innan. Den gör sig nämligen mycket väl utan. Smaken är komplex, med nyanser av mogna äpplen, gröngråa päron, kanderade äpplen, ljus-honung, ljung och halm.

Eftersmaken är len, lite oljig, en snabb kryddighet springer förbi tungan och lämnar en finish av en liten uns tuggad blyertspenna som ligger kvar en stund.

En mycket trevlig whisky värd att pröva. n

 

Emma rekommenderar

Mackinlay’s Rare Old
Smaka på historien.
(Kallas för »Shackletons« )
Artnr 20236-01
Whyte & Mackay
Skottland
47,3%
1199kr

 

 

 

Ankerbräu Grandl
En liten lätt lager till de soliga höstdagarna.
Artnr. 89062
Grandl lagerbier
Tyskland
50cl
4,8%
19,90kr

 

 

 

Elijah Craig 12 YO
Eftermaten-tips.
Artnr. 66771-01
USA/Kentucky Straight Bourbon Whiskey
47%
339,00kr

 

 

 

 

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.