Äta ute: Äkta skotte på Trafalgar Square

Albannach är gaeliska för »skotte«. Och skotskt är det minsann – trots att det ligger på Trafalgar Square mitt i London. Här är ett skotskt resetips – om du ska till London.

Modernt, sobert och stilfullt – så skulle man kunna beskriva inredningen, om det nu inte var för alla dessa hjorthorn som på olika finurliga (och ibland ytterst märkliga) sätt integrerats i inredningen, och de nostalgiskt svart-vita fotografierna av skotska landskap som pryder väggarna (och dämpar de skotska servitörernas hemlängtan).

Om vi nu börjar med maten: visst är den skotskfärgad, och riktigt spännande dessutom, som laxen med bönmos och dillsås, eller lammet som serveras med lökmos. Och där finns avsevärt mer att upptäcka, och avsmaka.
Jodå, haggis också förstås.

Men nu till baren: Det är inte vilken bar som helst, över 130 whiskies och oräkneliga andra spritsorter. På whiskysidan kan nämnas en sextonårig Bowmore och en femtonårig Bruichladdich. Och naturligtvis Balvenie Cask 191, antagligen den dyraste i världen. 760 pund för en dram… Den är 50 år och det blev bara 83 flaskor från fatet ifråga, flaskor som idag betingar priser i 9 000 punds-klassen. Den näst dyraste på Albannach är avsevärt billigare (så att säga): 250 pund för en dram av en fyrtioårig Laphroaig.

Intressant är också några drinkvarianter, som till exempel »Smoky Martini« med Tanqueray gin och ett skedblad tioårig Laphroaig. Eller deras »Mosquito«, en whiskybaserad version av den berömda Mojiton där man använder Chivas Regal.

Albannach har varit igång sedan 2005 och var då en pionjär i London vad gällde modernt skotskt kök och sitt stora whiskyutbud. 2009 var det dags för en renovering, och då introducerades också deras egen serie whisky, utvald i samarbete med Glasgowfirman Duncan Taylor & Co.

Avslutningsvis: Gillar ni desserter ska ni inte missa deras version av den traditionella skotska Cranchan, som givetvis finns i en oändlig mängd varianter, men här avskalad och modern i form av en jordgubbskompott med vispgrädde, lätt rostade havregryn och, förstås, whisky.

Du hittar mer information om Albannach på deras webbplats, albannach.co.uk.