Gotland Whisky – isle of lime

Flera svenska destillerier står precis i tagen att börja destillera, eller har just premiärkört sina pannor. Gotland Whisky, beläget i sockerbruket vid Roma kloster, tillhör de senare.

Företaget Gotland Whisky bildades 2004 och togs över av Anders Stumle, Johnny Nilsson och några andra på Klosterfastigheter, då ursprungsplanen att destillera i Klinte gick i stöpet. Stumle ägde sockerbruket i Roma, och planerade att börja destillera där istället. Man köpte in utrustning, och började iordningställa lokalerna för destilleriet.

Till skillnad från de flesta destillerierna i världen (!) mältar man sitt korn själva. Det ekologiskt odlade kornet tas från gotländska åkrar och mältas hos Staffan Larsson i Rone. För ändamålet har han byggt en egen »maltrobot«, och torvröker maltkornet efter Gotland Whiskys specifikationer. Målsättningen är att, likt flera andra destillerier, kunna köra ett elegant orökt och ett torv­rökt recept. Gotland Whisky har dessutom en egen vattenkälla, som tas ur kalkbergen.
Efter malning av malten körs en mäskning i tre vatten. Mäskkaret är avlångt och ses i arbete på Gotland Whiskys hemsida. Därefter pumpas mäsken till kopparpannorna som är byggda hos Forsyths i Skottland. Lågvinspannan är lökformad och rymmer 1500 liter medan spritpannan, som är bestyckad med en kokboll för att öka refluxen, rymmer 900 liter.

Till hjälp för planering, bygge och beställning av utrustning har man haft tät kontakt med Henry Cockburn, som tidigare arbetat 20 år på Bowmore. Även om han numera är pensionerad hjälper han destillerier världen över med sin kunskap och erfarenhet. Inför premiärkörningen av utrustningen kom Henry över till Roma för att övervaka att allt gick rätt till, och han lämnade en diger »att-göra-lista« med punkter för att vässa produktionen.

Efter år av planering kunde så pannorna premiärkoka i maj 2012. När allt är uppe och rullar som det ska räknar man med att ha en kapacitet på 60 000 liter sprit per år. Spriten rinner av pannan vid 75% alkoholstyrka, men vattnas ned till 63% för att läggas på fat. Lagret ligger mitt på gården, fyra meter under marken.
Om tre år är planen att den första buteljeringen ska komma – Isle of Lime, döpt efter den kalksten som är Gotlands fundament. I dagsläget finns inga möjligheter att teckna sig för fatköp, så man får snällt vänta tills de första flaskorna släpps för att komma åt världens första ekologiska, gotländska single maltwhisky. Eller Gotch (Gotländsk Scotch!) som de själva kallar det. När den torvrökta premiärbuteljen väl landar på Systembolagets hyllor kan Anders Stumle och hans vänner bakom Gotland Whisky summera 10 år av planering och uppbyggnad, 10 miljoner investerade kronor och inte ett enda banklån.

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.