Svensk whisky: Skeppet som sjönk

I dag tillverkas svensk whisky från Ådalen i norr till Ven i söder. Men tankarna om att göra whisky på svenska är inte nya. De fanns långt innan den där skidsemestern i Sälen 1998 som sådde fröet till Mackmyra. Då hade det redan sålts en miljon liter av den första svenska whiskyn. Det här är historien om Skeppets whisky.

Tanken att tillverka en svensk whisky föddes redan på 1930-talet. Man ville bli oberoende av importen av framgångsrika utländska spritsorter som rom, gin och likör och istället försäkra sig om en inhemsk produktion med svenska råvaror. Inte minst blev detta tydligt under andra världskriget då whisky- och spritbrist drabbade det svenska folket.

1955 blev planerna verklighet. Bladnoch Distillery i lågländerna låg i malpåse och skulle avrustas. Utrustningen var till salu och det svenska spritmonopolet köpte in de två pannorna som skeppades över till Vin- & Spritcentralens fabrik i Södertälje. Personalen vid fabriken fick gå en intensivkurs i whiskydestillering i Skottland och redan på hösten samma år kom den första svenska experimentwhiskyn ur tappkranarna.

Den första maltspriten som producerades mellan 1955 och 1960 var inte särskilt lyckad. Torven som användes var fuktig och gav alltför kraftfull röksmak och en obehaglig bismak. Dessutom var jäskaren murkna och angripna av svamp. 1962 ändrades receptet, whiskyn gjordes mindre rökig och man skar hjärtat snävare för att undvika finkelsmaker i destillatet. Men då var redan volymerna i lagerhusen så stora att den nya whiskyn aldrig kom till någon större användning.

1961 lanserades Skeppets Whisky på Systembolaget. Namnet och etiketten inspirerades av regalskeppet Wasa vars bärgning hela nationen följde några dramatiska aprildagar. Skeppets blev till en början en stor försäljningsmässig succé. Trots att Vin & Sprit ville tona ned förväntningarna sålde det första partiet på 130 000 liter slut på en vecka. Men kritiken var inte nådig. Skeppets var ingen bra whisky, åtminstone inte i början. Röksmaken förskräckte publiken och den lite sura unkna bismaken fick konsumenter och recensenter att slå bakut. »Gånge denna kalk ifrån mig« skrev en recensent och i Expressen kunde man läsa: »Inget har mindre att göra med whisky än denna förfärliga dekokt. Vad säger Hälsovårdsnämnden? Och giftstadgan?«

»Skeppets marknadsfördes som en helsvensk maltwhisky med kraftig röksmak, lagrad på sherryfat i över tre år.«

Skeppets marknadsfördes som en helsvensk maltwhisky med kraftig röksmak, lagrad på sherryfat i över tre år. Kornet hämtades från bönder i Mälardalen och Östergötland, vattnet kom från Malmsjön utanför Södertälje och torven köptes in från de »vidsträckta« torvmossarna på småländska höglandet. Recepten på Skeppets hade aldrig godkänts enligt dagens EU-deklarationer för whisky. I den första blenden användes både ek-extrakt och potatissprit, och man kryddade till och med upp spriten med sherry. Men ambitionerna var höga. 1962 byggdes ett stort modernt lagerhus med plats för 11 000 fat.

Skeppets gick att köpa på Systembolaget ända fram till 1971, tre år efter att produktionen hade upphört. Med tiden blev försäljningsvolymerna stora, men någon succé blev aldrig den första svenska whiskyn. Det går mängder med raljerande historier om Skeppets odrickbarhet och det sägs att det under transportstrejken på 60-talet, då Systembolagets hyllor gapade tomma, gick att köpa Skeppets i samtliga butiker. Det hjälpte inte att priset var lågt, 24.50 för en helflaska var avsevärt lägre än importwhiskyn.

Numera har Skeppets whisky fått kultstämpel, mycket få i dagens whiskysverige har provat den, och de sentida smaknoteringarna som finns är inte så kategoriska som 60- och 70-talens. Kanske har den svenska smaken förändrats i takt med att vi har lärt oss att njuta mer rökig och kraftfull whisky, kanske beror det på att man hyfsade till recepten mot slutet av den nioåriga produktionseran.

1985 stängdes Södertäljefabriken och de gamla parhästarna som producerat whiskyn skingrades. Mäskpannan flyttades till Gärdsbränneriet i Nöbbelöv utanför Kristianstad där den användes till att göra Östgöta sädesbrännvin. Den lilla spritpannan avrustades och flyttades till Vin & Sprithistoriska museet där den länge välkomnade besökare i entrén. I dag är dock pannan magasinerad i väntan på en ny placering eftersom den inte får plats i Spritmuseets nya lokaler på Djurgården.

Skeppets har blivit en mytomspunnen whisky och en samlarraritet. Den har dykt upp någon enstaka gång på auktioner och har då sålts till priser på över 20 000 kronor. Pris och kvalitet hänger inte alltid ihop, men som föregångare och ett genuint stycke svensk dryckeshistoria är Skeppets Whisky värdefull, intressant och rent av njutbar.

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.