Emmas tips: passa på

Tänk vilket arbete det ligger bakom varje whisky. Tänk alla personer som är involverade i produktionen. När man tänker på det förstår man att priserna ibland kan springa iväg. Lägger man dessutom till att det kanske är något väldigt ovanligt som buteljerats och endast några flaskor som producerats, ja då är det ju mer värt för inte så många har möjligheten att få tag i det. Redan innan malten färdas till destillerierna så är det någon som måste se till att rätt malt kommer fram.

Bra vattenkälla kan ju låta som en enkel match men det är inte alltid så lätt som det låter. Tillsammans med blendern jobbar man på destillerierna för att behålla en jämn kvalité. Hur många händer rinner whiskyn förbi innan vi här i Sverige får hälla upp den i glaset?

Bara i Sverige när vi tar in whiskyn från andra länder arbetar importörsfirmorna med marknadsföring och försäljning, vilket involverar en hel massa personal. Något företag kör ut dessa flaskor till varje systembolag eller restaurang och någon ska såklart sälja dem på plats antagligen. Ja priserna varierar och lite beroende på hur ovanlig produkten är så är jag nog beredd att betala olika mycket för min whisky. Fascinerande vilken väg denna dryck får fara innan den till slut kommer att njutas vänner emellan.

Våra stipendiater Peter Sjögren och Hans Edenwall fick välja ut en buteljering exklusivt för den svenska marknaden. Vi var med på plats i Skottland för att välja ut vilket fat som skulle buteljeras och det var en stor upplevelse att sedan få se whiskyn buteljerad komma hit förra hösten.

Så passa på att testa den buteljering som initierats av Allt om Whisky. Det finns ett begränsat antal flaskor kvar så jag skulle skynda mig om jag var som ni. Samla ihop klubben eller dra ihop gänget och köp en flaska för att testa eller varför inte köpa en för att ge bort?

Själv ska jag spara en för att prova den parallellt med nästa buteljering som är på gång i skrivande stund. Den får du veta mer om i nästa nummer.
Skål och ta hand om era whiskyklaner!

Glen Garioch Singel cask 13YO
55,7%
Artnr. B85826
Pris 799kr

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.