Mackmyra under klubban

Nu är höstens tredje auktion med drycker som samlarobjekt här. Den 19 november kl 13.00 går startskottet för sammanlagt 397 utrop till ett uppskattat värde av om 2 miljoner kronor. Vin totaldominerar som vanligt och endast tre lotter är maltdestillat. Den auktionen startar den 21 november.

Men det är inte vilken whisky som helst, utan rariteter från Mackmyra som nu går under klubban.
Bland annat hittar vi Mackmyra Whiskybibliotek där Mackmyra Privus 01-06 samt Mackmyra Preludium 01-06 ingår, alltså tolv flaskor. Utrop ligger på 14 000 kronor.

Ytterligare två lotter med whisky från Gävledestilleriet finns att bjuda på. Sedan tar det slut för denna gång.
Kan vara värt att notera att även på auktioner är intresset för destillatet stort. Auktionen som hölls i oktober innebar bland annat att Jack Daniels Old No. 7, Inaugural Decanter Tennessee Whiskey landade på slutpriset 3000 kronor, nästan det dubbla mot utropet.

Dessvärre ser det inte ut som att Systembolaget planerar någon ny renodlad whiskyauktion på länge. Men det handlar mer om att de inte får in tillräckligt med whiskys. För positiva är företaget:
– Ja vi är positiva till att arrangera whiskyauktion igen. Till detta krävs att vi har tillräckligt många och intressanta objekt som kan bygga en sådan auktion, säger Lennart Agén till Allt om Whisky:
– I nuläget är inget inplanerat för 2013, om det blir så blir det hösten 2013.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.